Vágólapra másolva!
Tovább csökkent a munkanélküliség, augusztus és október között 4,7 százalék volt a korábbi időszakban mért 4,9 százalék után. Elemzők szerint az idén 5 százalék körülire csökkenhet a munkanélküliségi ráta.
Vágólapra másolva!

A munkanélküliek száma egy év alatt 71 ezerrel 219 ezerre csökkent a 15-74 éves korosztályban - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A 25-54 évesek, azaz az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 1,4 százalékponttal 4,2 százalékra, az 55-64 éveseké 1,8 százalékponttal 3,9 százalékra csökkent egy év alatt.

Egyre többen dolgoznak Forrás:Kiss József - Origo

Augusztus-októberben a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 404 ezer volt, 138 ezerrel több mint egy évvel korábban. Az előző három hónapos időszakban 4 millió 391 ezren voltak állásban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 2,5 százalékponttal 67,4 százalékra emelkedett - közölte a KSH.

Az uniós átlag alatt

A rendszerváltoztatás óta a legalacsonyabb a munkanélküliség Magyarországon, és jóval a nyolc százalék körüli európai uniós átlag alatt van - mondta Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár kedden az M1-en. Hozzátette: az EU tagállamai között Magyarországot csak Németország, Csehország és Málta előzi meg a munkanélküliségi mutatóban. Korcsoportok közül kiemelte, hogy a 20 és 64 éves korosztály foglalkoztatási mutatója már az uniós átlag fölötti, ezen belül a férfiaké 73-74 százalékos. A fiatalok foglalkoztatása is jelentősen emelkedett, miközben 2010-ben 20 százalék alatti volt, jelenleg közel 30 százalékos, és a munkanélküliségük is visszaesett 12,6 százalékra - ismertette.

Az NGM szerint az elsődleges munkaerőpiac fokozatos élénkülésének, az adócsökkentéseknek, a Munkahelyvédelmi Akciónak, illetve az aktivitást ösztönző intézkedéseknek köszönhetően töretlenül nő a foglalkoztatottság Magyarországon. A kiváló makroadatok is bizonyítják, hogy Magyarország folyamatosan erősödik.

5 százalék alá csökkenhet a munkanélküliségi ráta

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője kiemelte, hogy az augusztusban és szeptemberben látott stagnálást követően, októberben újra csökkent a munkanélküliségi ráta. Szerinte a jelentős csökkenés mellett az aktivitási ráta emelkedett és elérte a 61,6 százalékot, ami új csúcsnak számít.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője azt hangsúlyozta, hogy minden ágazatban nőtt a foglalkoztatottság, és úgy vélte, az idén érdemben, 5,3 százalékra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta a tavalyi 6,8 százalékról, jövőre pedig 5 százalék alá mérséklődhet.