Lassul az ingatlanpiac

áfa ÉPÜLET fiatal pár ingatlanközvetítő ingatlanos lakás lakás belső SZEMÉLY
Egy győri ingatlanközvetítő iroda munkatársa, szakértője épp egy új építésű lakást mutat egy fiatal párnak.
Vágólapra másolva!
Nem csak a belvárosban, de a külső kerületekben, így Dél-Pesten is lassult az ingatlanpiac az elmúlt hónapokban. Az árak stagnálnak, de a szakértők szerint akár csökkenés is elképzelhető a közeljövőben.
Vágólapra másolva!

Annak ellenére, hogy az elmúlt félévhez képest még némi emelkedés tapasztalható a hirdetési árakat tekintve, a vevők már nem hajlandók megvásárolni a túlárazott ingatlanokat. Ennek következtében a reális árakon kínált lakásokat gyorsan értékesítik, míg a túl drágán kínált ingatlanok a piacon maradnak - mondta Lendvainé Pető Zsuzsanna, a Balla Ingatlanirodák XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Az árak már nem emelkednek

Az ingatlanközvetítők egyöntetű véleménye szerint ennek ellenére az értékesítési árak emelkedése mára megállt - áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben. Jelenleg a korábbi magas szinten stagnál az ár - mondta Marosvölgyi Gabi, a XXI. kerületi Balla Ingatlanirodák szakmai vezetője.

Hamarosan akár árcsökkenést is lehet, ha ismét nő a kínálat,

mivel az árfolyamgát egyik hatásaként emelkedhetnek a korábbi devizahitelesek törlesztőrészletei, ami nyomást gyakorol rájuk, hogy ingatlanaikkal lépjenek ki a piacra. Mindez akár egy 5-10 százalékos árcsökkenést is eredményezhet - véli Rácz Gyula László, a Balla Ingatlanirodák XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Egy ingatlanközvetítő iroda munkatársa egy győri lakást mutat egy fiatal párnak Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Az alku mértéke viszont egyelőre nem növekedett. Úgy tűnik, hogy

a társasházi lakások tulajdonosai nagyon kitartóak,

legfeljebb 5 százalékos árcsökkentést lehet elérni az ártárgyalások során, míg családi házaknál kicsit többet: 5-12 százalékot.

És hogy hol járnak most az árak Dél-Pesten? A XIX. kerületi lakótelepen például egy 59 négyzetméteres, felújított lakást 246 ezer forintos négyzetméteráron adtak el, míg az Óvárosban egy 56 négyzetméteres, kétszobás, hallos, felújítandó házrész eladási négyzetméterára 220 ezer forint volt. Ugyanakkor egy 41 négyzetméteres, XX. kerületi, a központhoz közel fekvő téglalakás esetében 283 ezer forintos négyzetméterárról beszélhetünk.

Ami az újépítésű ingatlanokat illeti, a XXI. kerületben egy 100 négyzetméter körüli családi ház vagy ikerház ára 35-36 millió forint körül alakul. Ez azt jelenti, hogy az árak 350-400 ezer forint körül mozognak, de persze ennél drágább, 450 ezer forintos négyzetméteráron kínált ingatlanokkal is lehet találkozni a piacon - jelezte Marosvölgyi Gabi.

Kevesebb a befektető, több a kölcsön

Az árak stagnálása Rácz Gyula László szerint talán annak is köszönhető, hogy a nagy drágulási hullám végére

"egyszerűen eltűntek a befektetők".

Változatlanul vásárolnak készpénzért ingatlant Forrás: MTI/Faludi Imre

Az ingatlaniroda szerint a vevőik 50-70 százaléka vesz fel hitelt az ingatlanvásárláshoz, az arány az utóbbi időben nőtt. A hitelre történő vásárláshoz persze kell a minimum 20-25 százalékos önerő, ami egy 10 milliós ingatlannál eléri a 2-2,5 millió forintot. Az átlagos hitel mértéke 4-5 millió forint.

Nem mindenki mer lépni

A vevők arra panaszkodnak, hogy mérsékelt az ingatlanválaszték a hirdetési portálokon.

Sokan nehezen találnak új otthont Forrás: Dreamstime

A szakemberek szerint ennek egyik oka az lehet, hogy sokan gondolkodnak ugyan lakásuk eladásában, de nem mernek lépni, mert nem találnak maguknak megfelelő új otthont. Így bizonytalan számukra a továbblépés. Az ingatlanközvetítő szerint ebben az esetben a kivárás helyett jobb megoldás lenne, ha a szerződésben kitolnák a birtokbaadás dátumát az adásvétel időpontjához képest, így lenne idejük másik lakást keresni.

Az új lakások nem kellenek, a használtakat keresik

A csok esetében új lakásoknál nem érzékelni az érdeklődést, a Balla Ingatlaniroda adatai szerint használt ingatlanoknál él a lehetőséggel néhány ügyfél. Lendvainé Pető Zsuzsanna szerint

a XIX., XX. és XXIII. kerületekben pedig a telekvásárolásokra volt hatással a csok.

Az említett kerületekben egyébként kevés építési telek került a piacra, így ezek mára el is keltek - tette hozzá.

Az ingatlanközvetítők várakozásai szerint az árakra a dél-pesti régióban az új lakások nem lesznek hatással, mivel nincs olyan nagyobb új projekt, ami szerintük említést érdemelne. Kisebb beruházásokkal lehet csak elvétve találkozni, ezek azonban nincsenek számottevő hatással az ingatlanpiacra.

Sokat számít a közlekedés elérhetősége Forrás: MTI/Faludi Imre

Keresett méretek és utcák

A legkeresettebb kategóriát most az olcsó lakások jelentik - derült ki az ingatlanközvetítők szavaiból. Tehát a kisebb méretű, 1+1 félszobás, esetleg kétszobás panellakások, a 10 millió forint körüli házrészek, a 20-25 millió forintért kínált családi házak a legfelkapottabbak. Ezek mellett persze az újszerű, 2000-2008 között épült, újszerű téglalakásoknak van egy biztos vevőköre.

Az olcsó lakások a legnépszerűbbek Forrás: AFP/Thomas Samson

Mit hoz a jövő?

A jelenlegi stagnálásból az árak bármely irányba eltérhetnek, de az ingatlanközvetítők szavaiból úgy tűnik, hogy

nagyobb az esélye egy árcsökkenésnek.

Lendvainé Pető Zsuzsanna szerint ennek oka az, hogy növekedni fog az eladó ingatlanok száma, melynek hatására tavaszra már kifejezetten kínálati piac alakulhat ki.

Rácz Gyula László ugyanakkor az árfolyamgáttal érintettek esetében a megemelkedő törlesztőrészletek hatására hívta fel a figyelmet. Véleménye szerint

ez 5-10 százalékkal csökkentheti majd az árakat az ingatlanpiacon.

Ráadásul még sok a túlárazott ingatlan is - különösen a családi házak körében -, ami ugyancsak ereszkedő árakat indokol.