Brutális fizetésemelésről álmodunk

Lecsaphat a NAV a diákhitelesekre news
Vágólapra másolva!
A magyar lakosság pénzköltési szokásait leginkább a hitelek befolyásolják, a lakosság 65 százaléka elégedetlen aktuális anyagi helyzetével. Spórolni és extrákra költeni leginkább azok tudnak, akik nettó 250 ezer forint felett keresnek. A Jófogás és a GKI több mint 10 ezer aktív internetező bevonásával térképezte fel a különböző generációk pénzköltési szokásait. Négy emberből háromnak a jelenlegi fizetésének 50 százalékos emelkedése oldaná csak meg pénzügyi problémáját.
Vágólapra másolva!

A válaszadók 35 százaléka elégedett aktuális anyagi helyzetével.

Forrás: Digital és Jofogas.hu közös kutatása

Az átlagos havi jövedelem nettó 145 000 forint, aminek javát a kötelező kiadások viszik el.

A X generációnak picit több jut egyébre

A válaszadók 14 százaléka nyilatkozta azt, hogy az alapvető és kötelező kiadások után jövedelméből még

egyéb vásárlásokra is futja, sőt spórolni is képes.

Ez a csoport jellemzően nettó 250 ezer forint felett keres. E tekintetben az X generáció vagyis az 1960 és 1979 között születettek a legszerencsésebb.

Forrás: MTI/Faluldi Imre

Havi maximum nettó 120 ezer forintos fizetés 10 ezer forintos heti költekezést tesz lehetővé – derült ki a válaszadók pénzköltési szokásait vizsgálva.

A Y generáció - 1980 és 1995 között születettek - költése sem haladja meg

a havi átlagos 55 ezret, a kötelező kiadásai után.

Összességében átlagosan heti 16 ezer forintot költünk szabadon. Az Y-ok 13 800 forintot, a Z-k 8100 forintból gazdálkodnak hetente.

Forrás: Digital és Jofogas.hu közös kutatása

Mint kiderült, az X generáció rendelkezik a legtöbb rendelkezésre álló és elkölthető jövedelemmel – ők átlagosan nettó 158 ezer forintot visznek haza, heti költekezésiek pedig 17 ezer forintra rúgnak.

Lakás-és diákhitel fogságában

A Jófogás kutatása szerint a kedvezőtlen anyagi körülmények alapvető oka a hiteltörlesztés. A megtakarítások helyett jellemzően lakáshitelt vagy diákhitelt törlesztenek a válaszadók.

Sokaknak a lakás- és diákhitel törlesztés mellett már nem jut arra, hogy hó végén félre is tegyenek Forrás: Thinkstock

A pénzügyi elégedetlenség továbbá még azok esetében is fennáll (27 százalék) akik a kötelező kiadásokon felül ugyan még tudnak költekezni, de félretenni már nekik sem sikerül.

Adni, venni

Az egyik lehetséges plusz bevételi vagy éppen spórolási forrás a tárgyak adásvétele. A válaszadók 91 százaléka nyilatkozta azt, hogy ilyen célból

apróhirdetési portálokat használ.

A kiszemelt termékre azonban a legtöbben gyűjtenek, az internetezők mindössze 13 százaléka tudja azokat azonnal vagy rövid időn belül megvásárolni – mondta Palocsay Géza, a Jófogás ügyvezetője.

Mint kiderült, vásárlási szándék esetén a válaszadók 44 százaléka fektet energiát abba, hogy még kedvezőbb ajánlatot találjon, vagy választja inkább az adott termék olcsóbb, „lemásolt" változatát.