Az első unortodox bank a Fed volt

Kocziszky György
Vágólapra másolva!
A közgazdaságtan művelőinek újra végig kell gondolniuk, hogy a gazdasági események nemcsak térhez és időhöz, hanem értékrendhez is kötődnek. Közgazdasági modelljeinket és gyakorlatunkat egy képzeletbeli suszterszékhez lehet hasonlítani, amelyik három lábú: a tér és idő mellett etikai alapokra kell támaszkodnia - mondta az Origónak Kocziszky György, az MNB Monetáris Tanácsának tagja. 
Vágólapra másolva!

A közgazdaságtan művelői az elmúlt évtizedekben mintha elfeledkeztek volna arról, hogy nemcsak az egyéni, hanem a közösségi érdek vizsgálata is fontos szempont a döntéselőkészítés során, illetve egy-egy döntés meghozatalakor. Erre hívja fel a figyelmünket többek között

- fogalmazott az egyetemi tanár.

Kocziszky György, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja Forrás: Hajnal Andras

Kifejtette, hogy ezen törekvések körébe sorolható mindaz, amit egyesek unortodoxiának, azaz a korábbi főáramtól eltérőnek neveznek. Ehhez az útkereséshez járulnak hozzá a Magyar Nemzeti Bank által támogatott oktatási programok is.

A szakember emlékeztetett arra, hogy nem az MNB az egyetlen jegybank, amelyik az új közgazdasági irányzatok kidolgozását, illetve a gazdasági növekedést nem hagyományos eszközökkel támogatja. Kocziszky György utalt arra is, hogy

az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) az elsők között alkalmazott a pénzügyi válság kitörését követően olyan lépéseket, amelyek nem illeszkedtek a hagyományos eszköztárba, azaz az első „unortodox" jegybankok egyike maga a Fed volt.

Hasonló lépésekre szánta el magát, ha kicsit megkésve is az Európai Központi Bank is. Szakmailag ezért is nehezen értelmezhető az MNB 2012-t követő monetáris politikai fordulatát érintő észrevételek, amelyek az elért eredményeket látva napjainkra elhaltak - tette hozzá a Monetáris Tanács tagja.

Mint elmondta, az a vád sem állja meg a helyét, hogy az MNB oktatást támogató programjára nem akad példa a nemzetközi gyakorlatban, hiszen

a Svájci Nemzeti Bank mellett például a Bundesbank is komoly oktatási hálózatot tart fent, de említhetnénk a japán gyakorlatot is,

hiszen a jegybankok érdekeltek abban, hogy segítsék a szakember utánpótlást, s a legjobbakat munkatársaik sorába emeljék.

– szögezte le az egyetemi tanár.

A közgazdasági unortodoxia történelme hosszú

Így volt ez az 1929-33-as világválságot követően, amikor John Maynard Keynes nevéhez kötődő új iskola kialakult, amelyik a krízis tapasztalatai alapján

a makrogazdasági egyensúly helyreállítása érdekében az állami beruházásokra, az állami kereslet bővítésére helyezte a hangsúlyt.

Keynes nézetein alapuló, a fiskális lazításra épülő gazdaságfejlesztés időszakát az 1970-es években kezdte felváltani, majd kiszorítani a monetarista irányzat, amely

a pénz mennyiségi szabályozásában látta a megoldást.

A 2008-as pénzügyi krízist követően ismét felerősödött a változtatás igénye. Avval kellett ugyanis szembesülnünk, hogy ez

a neoliberális irányzat nem tudja sem előre jelezni, sem pedig megakadályozni a pénzügyi buborékok kialakulását.


Külön veszélyt jelent – a szakember szerint – a "morál hazárd" szemlélet térnyerése, az a gondolkodás, amely szerint „a haszon az enyém, az okozott kárt viszont a közösségnek kell megtérítenie".

Lényegében ezt tapasztaltuk a 2008-as pénzügyi válságot követően, hiszen a fedezet nélküli jelzáloghitelezésből származó profit egy szűkebb befektetői csoporthoz került, míg a pénzügyi rendszer helyreállításának tetemes költségeit jórészt közpénzből kellett megoldani.

Nyilván ez nem mehet így tovább, a pénzügyi biztonságot selősegítő lépések mellett, illetve azt kiegészítve

etikusabb gondolkodásra, és pénzügyi rendszerekre van szükség.

Ez a szemlélet változás természetesen nevezhető unortodoxiának is, de korántsem a közgazdaságtan klasszikus elveitől való eltérésről van szó – állítja Kocziszky György.

A szakember emlékeztetett arra, hogy minden kornak meg volt a maga „mainstream"-je, azaz a többség által elfogadott közgazdaságtani irányzata, ami azonban időről-időre változott. Természetes ugyanis, hogy ismereteink bővülnek, tapasztalataink tárháza gazdagodik, ami azt is jelenti, hogy korábbi ismereteink kritikai felülvizsgálatára és szelektálására van szükség. Most is ez történik – tette hozzá.

A háromlábú suszterszék

A közgazdaságtan művelőinek újra végig kell gondolniuk, hogy a gazdasági események nemcsak térhez és időhöz, hanem, - és erről időnként hajlandóak vagyunk megfeledkezni -

adott értékrendhez kötődnek.

Ez utóbbi komoly befolyással van többek között a pénzről, a haszonról, a piacról, a társadalmi felelősségvállalásról, a jól-léti államról alkotott nézeteinkre. Közgazdasági modelljeinket és gyakorlatunkat – Kocziszky György szerint – tehát egy képzeletbeli suszterszékhez lehet hasonlítani, amelyik három lábú, a tér és idő mellett etikai alapokra kell támaszkodnia.

Ellenkező esetben a rendszer instabil, ezért fennáll a veszélye, hogy időről-időre a rajta ülők helyzete bizonytalanná válik.

Ennek kapcsán jogosan azt is mondhatjuk, hogy nincs új a nap alatt, hiszen Arisztotelész, az oikonomia atyja is utalt arra, hogy az egyéni érdek nem írhatja felül a közösségi érdeket, nem okozhat kárt az adott közösségnek – hangsúlyozta a szakember.


A közgazdaságtan-elmélet története – amelynek oktatása sajnálatos módon a hazai közgazdaságtani képzésekben háttérbe szorult – példák sokaságával igazolja, hogy

Ezért is érdemes felidézni, illetve megismerni, hogy mit ír a pénzzel és haszonnal kapcsolatban az Ó- és Újszövetség, hogyan vélekedett Kálvin János az etikus kamatról, a banki hitelezés céljáról, az adós és a hitelnyújtó kapcsolatáról. Nem feledkezhetünk el arról sem – emelte ki Kocziszky György -, hogy

a közgazdaságtudomány társadalomtudomány, amely nem egyes emberek, hanem a közösség érdekeit keresi

akkor, amikor az elosztás és újra-elosztás igazságos és hatékony elveit határozza meg.

Cél a kiművelt emberfők itthon tartása

Ennek a gondolkodásnak egyik fontos műhelye a Magyar Nemzeti Bank, amely személyi feltételei alapján is az egyik legjelentősebb hazai makrogazdasági kutatóbázis – véli Kocziszky György.

Az MNB Monetáris Tanácsának tagja nagyra értékeli a jegybank és alapítványai által támogatott képzési, tananyagfejlesztési és kutatási programokat, amelyek megítélése szerint jelentős mértékben hozzájárulhatnak közgazdasági ismereteink gyarapodásához, a kiművelt emberfők itthon tartásához, nemzetközi elismertségükhöz. Ezen képzések keretében ugyanis olyan többlet ismeretekhez juthatnak a hallgatók, amelytől jelentős multiplikatív hatás várható.

Kocziszky György Forrás: Hajnal Andras

Nagyra értékeli a szakember a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány PhD hallgatókat támogató programját, amelynek keretében

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a Nemzeti Bank társadalmi felelősségvállalási programja ma már több hazai egyetemen folyó oktatást, kutatást is támogat – hangsúlyozta Kocziszky György.

Együttműködés alakult ki a Budapesti Corvinus Egyetemmel, a Pécsi-, a Győri, és a Miskolci Egyetemmel, a Budapesti Gazdasági, továbbá a Pallasz Athéné Egyetemmel.

Ezen túl, épp a napokban vehették át Budapesten 27 hazai felsőoktatási intézmény gazdaságtudományi karának hallgatói az MNB közgazdasági kiválósági ösztöndíját.

Az érintett felsőoktatási intézmények vezetői, vezető oktatói nagyra értékelik ezeket a lehetőségeket. Jó volt látni azt a közel ezer hallgatót, akik pozitív visszacsatolást kaptak arra vonatkozólag, hogy érdemes tanulni, s piacképes tudást szerezni, a jól végzett munka elismeréssel jár!