Még 200 milliárd a legnépszerűbb hitelből

Nem ér majd semmit a betétbe tett pénzünk, bankbetét, kamattartás, jegybank, forint, bankjegy, készpénz
Budapest, 2012. február 7. Húszezer forintos bankjegytömbök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Logisztikai Központjában, ahol automata rendszeren átválogatják és ellenőrzik a papírpénzeket, majd a selejteket bedarálják és téglává préselik. A 3-4 hét alatt összegyűlt mintegy 4 tonna pénzbrikettet pályázat alapján rászoruló, közhasznú szervezetek számára ajánlják fel fűtési célra. A mostani szállítmányt a miskolci autista alapítvány bentlakásos intézményébe szállítják. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Újabb esélyhez jutottak azok a cégek, akiknek eddig még nem sikerült a fix 2,5 százalékos kamatozás mellett elérhető növekedési hitelhez jutni. A vállalkozók körében legnépszerűbb hitel szerződéses határidejét 2017. március végére tolták ki, ráadásként a forintban elérhető keretet is 200 milliárd forinttal megnövelték. A hiteligényt most elindító vállalkozások még kényelmesen meg tudják kötni a hitelszerződést időben – hívja fel a figyelmet a Bankmonitor.hu elemzése.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank korábbi döntése értelmében az elmúlt három év legnépszerűbb vállalati hiteltermékének elérhetősége az idei év végén megszűnt volna. A tegnap nyilvánosságra hozott MNB-döntés értelmében azonban három hónappal,

2017. március végéig meghosszabbították a szerződésre nyitva álló időszakot.

A programban devizában rendelkezésre álló, de még fel nem használt összegeket a bankok akár forintban is folyósíthatják, mely

megközelítően 200 milliárd forinttal megnöveli a bankoknál forintban elérhető támogatott hitelkeretet.

Szeretné tudni, hogy vállalkozása alkalmas-e a növekedési hitel felvételére? Az alábbi kalkulátor segítségével itt gyorsan ellenőrizheti:

A növekedési hitel területi korlátozás nélkül, azaz Budapesten és a tágabb közép-magyarországi régióban működő vállalkozások és cégek számára is elérhető, az alábbi feltételek mellett:

Milyen célra vehető fel?

A növekedési hitel beruházások megvalósításához használható, gyakorlatilag minden olyan célra, amely egy vállalkozás üzleti tevékenységét szolgálja:

  • vásárolhat új vagy használt gépeket, berendezéseket,
  • már meglévő vagy bérelt gépeit, berendezéseit átalakíthatja, korszerűsítheti, kapacitását növelheti,
  • felhasználhatja más társaság 10%-nál nagyobb mértékű részesedésének megvásárlására,
  • ipari és kereskedelmi ingatlan (iroda, telephely) vásárlására, felújítására, korszerűsítésére, bővítésére,
  • lakóingatlan vagy üdülő vásárlására, építésére, bővítésére, felújítására, illetve átalakítására, abban az esetben, ha az ingatlan idegenforgalmi hasznosítású (szálloda, panzió, kemping, üdülőház, közösségi szálláshely), vagy ha a megépített ingatlan bérbeadási célú (és legalább 5 lakásból áll, és energiatakarékosnak minősül),
  • vásárolhat haszongépjárművet, személygépkocsit abban az esetben, ha a hiteligénylő társaság fő tevékenysége a személyszállítás.
Az elmúlt három év legnépszerűbb vállalati hitele az nhp, 36 ezer vállalkozás 2459 milliárd forint forráshoz jutott a programban eddig Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mennyi idő alatt?

Ha még csak tervezi a beruházást cégével, és

a hiteligénylést még nem indította el, most még megteheti.

A beruházási hitelek átlagos átfutási ideje (azaz a hiteligény benyújtásától a jóváhagyott hitel folyósításáig szükséges) minimum 2-3 hónap. A hátralévő idő így pontosan elegendő ahhoz – még a karácsonyi időszakot is beleszámítva –, hogy március végéig létrejöjjön a hitelszerződés.

Milyen feltételekkel?

Amikor egy beruházáshoz kapcsolódó hitelfelvételt tervezünk, tisztában kell lennünk azzal, hogy a beruházás minimum 20 százalékát önerőből kell tudni biztosítani,

a hiteligény tehát a beruházás teljes költségének maximum 80 százaléka lehet.

A bankok által elvárt biztosítéki struktúra igen változatos lehet a beruházás jellegétől függően. A bank célja, hogy a kihelyezett hitelösszeg mögött teljes mértékben legyen fedezet. A leggyakrabban a következő három fedezetigénnyel, illetve azok kombinációjával dolgoznak a hitelintézmények:

  1. Ingatlanfedezet – itt akár a finanszírozás tárgyán felüli ingatlanfedezet-igény is előfordulhat.
  2. Tulajdonosi készfizető kezesség vállalása – ez a biztosítéki érték mellett a tulajdonos elkötelezettségéről is egy tanúságtételnek számít a bankok szemében.
  3. Állami kezességvállalás, azaz hitelgarancia-biztosítás – kiegészítő biztosítékként is szolgálhat arra az esetre, ha nem rendelkezik társaságunk elegendő magánfedezettel.