Mehet Kínába a magyar tej

Ez zsír! Zsírégető ételek fogókúrázóknak – Duplázd meg a sikert! tejtermék sajt túró joghurt tej
Vágólapra másolva!
Magyar tejszállítmányok indulhatnak Kínába 2017 elején a megfelelő engedélyek birtokában, és később a sajtok, a vajak és a joghurok is mehetnek utánuk. 
Vágólapra másolva!

Vízi úton szállítanának magyar ultrapasztőrözött (UHT) tejet Kínába, ahol a kapható tej nagyrésze vízből és tejporból áll. Az import UHT tej, kvázi luxusermék arrafelé, a tehetősök veszik, prémium áron - mondta Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Hullámzó árak

A szállításokról három héttel ezelőtt egyeztettek a kínai kereskedelmi kamara elnökével. Az üzlet beindulásához még üzemi tanúsítványok szükségesek, amelyek december első felében érkeznek meg - tette hozzá Mélykuti.

Az Európai Unióban 2015-ben Írország után

Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a tejtermelés,

8 százalékkal bővült az ágazat teljesítménye. A kínálat növekedésével csökkentek az árak, ami visszaszorította a termelést, 2016 második fél évében már 16 százalékkal kevesebb tejet termelnek, mint egy évvel ezelőtt. Az alacsony árak miatt az Unióban is sokan felhagytak a tejtermeléssel, ennek hatására idén nyártól ismét drágulás kezdődött.

A tejet a többi tejtermék is követheti a jövőben Kínába Forrás: Dreamstime

Az elmúlt két évben a magyar tejtermelőket az állami támogatás tartotta életben, 2015-ben 49 milliárd, 2016-ban 63,5 milliárd forint támogatást nyújtott az állam.

A terméktanács elnöke szerint 2017 első negyedévére stagnálás lesz jellemző,

a második negyedévtől azonban folyamatos áremelkedés várható, mert kevés a tej.

Németországban több üzletláncban is hiány van a tejtermékből, mert olyan sok termelő hagyta abba a tevékenységét - mondta.

Mélykuti Tibor hozzátette, külföldi szakemberek szerint is Magyarországon termelik a legjobb minőségű tejet, azonban Magyarországon a polcon lévő termékeknek több mint 50 százaléka importból származik.

Kitörési pont

Az elnök szerint hosszú távon egyedül a feldolgozóipar fejlesztése jelenthet kitörési pontot a tejtermelőknek. Ez azonban időigényes, mert tejipar privatizációja csak piacszerzési célokat szolgált, az új tulajdonosok sok üzemet elsorvasztottak.