Csődbe mehet a harmadik legnagyobb olasz bank, dominóhatás lesz?

Banca Monte dei Paschi di Siena, bank, Olaszország
TO GO WITH AFP STORY BY CELINE CORNU - (FILES) This file photo taken on July 02, 2016 shows the headquarters of Italian bank Monte Dei Paschi di Siena at Piazza Salimbeni in Siena, Tuscany. / AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
Vágólapra másolva!
Az utolsókat rúgja a Banca Monte dei Paschi di Siena, amely hét éve tartó vesszőfutása után nemsokára végképp bedobhatja a törölközőt. A világ legrégebbi pénzintézetét már sem az állam sem a hírneve nem mentheti, ha nem szereznek a föld alól is öt milliárd eurót év végéig. Ez az összeg azonban a bank piaci értékének hétszerese.
Vágólapra másolva!

A korábban a legtekintélyesebbnek számító olasz banknak 28 milliárd euró értékű kétes követelést is le kellene írnia, ami a saját tőkéjéhez viszonyítva olyan hatalmas összeg, hogy szinte automatikusan a bank csődjét jelentené, ha nem sikerül rövid időn belül friss tőkéhez jutnia.

A Monte dei Paschi bank sienai központja Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A bank élére nemrég kinevezett Marco Morelli már csak a csodában bízhat, hiszen a Monte dei Paschi az utóbbi hét évben többször is kapott mentőövet a részvényesektől és az államtól egyaránt.

A történet csak látszólag szól egy bank megmentéséről. Egyrészt Olaszország harmadik legnagyobb bankjáról van szó, így az egész olasz bankrendszerre rossz fényt vetne a bedőlése.

Másrészt a mostani mentőakciónak politikai tétje is van: december 4-én tartják azt a népszavazást, amelyen a Matteo Renzi olasz kormányfő által javasolt alkotmánymódosításokról döntenek az olaszok.

Matteo Renzi olasz kormányfő Forrás: AFP/Tiziana Fabi

A törvényhozás modernizálásáról szóló reformcsomag elutasítását a miniszterelnök saját lemondásához kötötte, így

a referendum gyakorlatilag az egész kormány munkáját értékelő szavazássá vált.

A Monte dei Paschi részvényeseinek sürgősen el kellene fogadniuk egy mentőcsomagot és újabb pénzeket pumpálniuk a bankba, amely értékének nagy részét már elvesztette és évek óta a csőd szélén tántorog.

Marco Morelli - mivel tisztában van a részvényesek meggyőzésének nehézségeivel - az utóbbi hetekben

több arab országban is járt, hogy potenciális befektetőket találjon, próbálkozásai egyelőre azonban hiábavalóak bizonyultak.

Jövő héten ismét az Arab-öböl környékére, valamint az Egyesült Államokba utazik, hogy vevőt vagy befektetőt találjon, az ötmilliárd eurót ugyanis év végéig elő kell teremtenie hogy elkerüljék a csődöt.

A sienai központú banknál egyébként jelentős leépítések várhatóak, a fiókok negyedét bezárják és több ezer alkalmazottól válnak meg, már amennyiben nem kell végleg lehúzniuk a rolót.

Elemzők a Monte dei Paschi bedőlése kapcsán dominóhatástól tartanak,

az olasz bankrendszerben ugyanis megmaradtak azok a rossz követelések, amelyeket már több éve ki kellett volna tisztítani a bankok mérlegeiből.

A Bloomberg információi szerint már 360 milliárd euróra tehető a nem fizető vagy már felmondott hitelek állománya az olasz bankrendszer egészében.

Elemzők szerint az egész ország gazdasági megítélésére rossz fényt vethet a sienai központú pénzintézet sorsa, a referendum ugyanis politikai bizonytalanságot hozhat az amúgy is stagnáló, nyakig eladósodott,

a GDP arányában több mint 135 százalékos adósságaránnyal küszködő ország számára.

Az euróövezetben a görögök után Olaszország számít a legeladósodottabb államnak, a helyzetét azonban jelentősen javítja, hogy az államadósság zöme olasz tulajdonban, főként a lakosság kezében van.