Megnyeste a brexit a milliomosok számát

brexit, Brit EU-népszavazás  Anglia, EU, kilépés, brit EU-tagságról tartott népszavazás
A monitor displays news at the Euronext Stock Exchange in Amsterdam, on June 24, 2016 after the result of Britain's in-out referendum on EU membership, as Britain voted to leave the European Union. Disbelief and shock hit financial trading rooms on June 24 as Britain voted to leave the European Union in a decision that sparked upheaval across international markets. The pound collapsed to a 31-year low and there was pandemonium on currency, equity and oil markets fuelling a wave of global uncertainty. / AFP PHOTO / ANP / Koen van Weel / Netherlands OUT
Vágólapra másolva!
A dollármilliomosok száma Nagy-Britanniában 15 százalékkal csökkent, ahogy az európai uniós tagságról szóló népszavazás körüli időszakban a font és a részvények piacát egyaránt felfordulás jellemezte. A globális összvagyon szerény emelkedése ezzel együtt a gyenge gazdasági növekedést tükrözi vissza.
Vágólapra másolva!

A brit háztartások vagyona 1,5 ezer milliárd dollárral, vagyis 10 százalékkal csökkent a 2016 júniusában véget ért 12 hónapban – idézi a Bloomberg a Credit Suisse jelentését. A bank ezt a zsugorodást a brexit közvetlen hatásával kapcsolata össze.

A szigetországban a 14 ezer milliárd dolláros összesített magánvagyon mintegy 49 millió felnőtt között oszlik szét, akiknek majdnem 5 százaléka 1 millió dollárnyi, vagy nagyobb, összeggel rendelkezik. A brexitszavazás meglepő eredménye viszont erősen hozzájárult ahhoz, hogy

a font 15 százalékot süllyedjen ebben az évben,

a helyi részvénypiac pedig a legnagyobb egynapos esést szenvedje el a 2008-as válság óta. Noha a részvényárfolyamok azóta felpattantak, a politikai és gazdasági bizonytalanságok továbbra is megnehezítik a helyzetet Nagy-Britanniában.

A font/dollár árfolyam változása Forrás: Investing.com

A 12 hónapos időszak legnagyobb nyertese Japán volt, ahol a háztartások vagyona 19 százalékkal 24 ezer milliárd dollárra emelkedett, köszönhetően a jen dollárral szembeni felértékelődésének. Az Egyesült Államokban ezzel párhuzamosan 85 ezer milliárd dollárra csökkent az összvagyon, amivel az USA már a nyolcadik egymást követő évben produkált zsugorodást.

Mindemellett Japán, az Egyesült Államok és Németország adta a legtöbb új milliomost a világnak. A vizsgált időszakban a legalább 1 millió dollárral rendelkező személyek száma 596 ezerrel 32,9 millióra emelkedett. A jelentés szerint a következő öt év során olyan országok tapasztalhatják a legnagyobb ugrást a milliomosok számában, mint Kína (73 százalék), India, Ausztrália és Kanada.

A globális összvagyon ezzel együtt világszerte 1,4 százalékkal 256 ezer milliárd dollárra bővült

a vizsgált 12 hónapban. Az erősödés ezen mértéke a jelentés szerint a gyenge gazdasági növekedést tükrözi. A bank számításai szerint 2021-re a világ összvagyona várhatóan eléri a 334 ezer milliárd dollárt.