Orbán Viktor 1,6 százalékos nyugdíjemelést ígér

Orbán Viktor rádió
Budapest, 2016. május 6. Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádió stúdiójában, ahol interjút ad Kocsis Éva műsorvezetőnek a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában 2016. május 6-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Ha meg tud állapodni a kormány a munkaadókkal egy magasabb minimálbér-emelésben, akkor az emelkedő bérek és az emiatt felpörgő infláció lehetőséget adna egy, a tervezett 0,9 százalékosnál jóval magasabb, akár 1,6 százalékos nyugdíjemelésre is jövőre – mondta Orbán Viktor egy reggeli rádióinterjúban. A miniszterelnök szerint egyébként a munkaalapú gazdaság sikeres Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Sikeresnek nevezte a magyar gazdasági modellt, a munkaalapú gazdaságot Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Azt mondta: azért nőhet jelentősen a minimálbér és csökkenhet a társasági adó, mert az ország gazdasági alapjai rendben vannak, a pénzügyi rendszer stabil.

Nem szereti, de muszáj

„Én semmilyen adót nem szeretek, de az adófizetés szükséges egy állam civilizált működéséhez.

– magyarázta a miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádió stúdiójában Forrás: MTI/Máthé Zoltán

„Tehetségesek vagyunk, mint vállalkozó nép, a magyar vállalkozók versenyre kelnek bármivel, a kormány a legjobb vállalkozói közeget kívánja létrehozni a régióban” – mondta Orbán, aki elismerte, hogy az egyszázalékos társaságiadó-csökkentés kicsi, de szerinte „nem jelentéktelen”.

A társaságiadó-csökkentéstől a kormányfő azt várja, hogy nőni fognak a Magyarországra érkező befektetések, valamint azt is, hogy mindenki „nyugodtan bevallhatja” majd, mije van.

Harminc éve nem volt ilyen

„Ezek az intézkedések most azért jöhettek létre, mert a munkát elvégeztük. Mi mindig is hittünk benne, most a külvilág is elismeri” – mondta a kormányfő. Közölte: most egy hatéves gazdasági tervről tárgyal Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a munkaadókkal és a munkavállalókkal.

A minimálbér-emelésről szerinte még meg kell győzni a vállalkozókat, ehhez a nemzetgazdasági miniszter „kapott mozgásteret”. Orbán megjegyezte:

a vállalkozóknak igazuk van, hogy a kifizetett bért túl nagy adó terheli, ezért is követelik a csökkentését.

Az arányok a kérdésesek, de Varga Mihály olyan ajánlattal megy hozzájuk, amilyet „a magyar vállalkozók még nem kaptak az elmúlt 30 évben”.

Az 1998-ashoz hasonló, nagymértékű minimálbér-emelésre készül a kormány Forrás: MTI/Balázs Attila

Orbán Viktor elmondta, a gondolkodása középpontjában most a minimálbér-emelés áll, mert

A magyar gazdaság teljesítménye alapján szerinte nem lehetetlen egy merész, bátor döntéssel a jelentős minimálbér-emelés. Emlékeztetett, hogy 1998-ban ugyanez volt: akkor kevesebb mint 20 ezer forint volt a minimálbér, amit aztán sikerült 50 ezerre felvinni.

Több lehet a nyugdíjemelés

Kitért arra is, hogy ha meg tudnak állapodni a vállalkozókkal egy magasabb minimálbér-emelésben, akkor az emelkedő bérek és az annak következtében magasabb infláció lehetőséget ad magasabb nyugdíjemelésre.

A tervezettnél magasabb nyugdíjemelés is elképzelhető Orbán Viktor szerint Forrás: BSIP/GRIMAUD / BSIP/Grimaud

A bértárgyalások sikere esetén a tervezett 0,9 százalékos helyett 1,6 százalékos nyugdíjemelés lehet jövőre.

Emlékeztetett arra, hogy kormánya megtartotta ígéretét, megőrizte, sőt növelte a nyugdíjak vásárlóértékét az elmúlt években.

A következő évekre tervezett 40 százalékos reálbér-emelkedést firtató kérdésre a miniszterelnök úgy reagált: „kiinduló számnak ezeket el tudom fogadni, és ha ezt végre tudjuk hajtani, az szép siker lesz”, de „még, még, még följebb” kell nyomni.

Külföldi munka, taopénzek

„Nem mondok le arról a célról, hogy kisebb adókkal színvonalasabb sport, kultúra teremthető ebben az országban, mert kisebb adókból is több pénz érkezhet be” – válaszolta a taopénzek sorsát firtató kérdésre. A kultúra és a sport ügye felívelő pályán halad, és ott is marad – mondta Orbán Viktor.

A helyi iparűzési adóval kapcsolatban pedig közölte, ehhez az adónemhez nem nyúlnak, mert akkor az önkormányzatok bevételei megszűnnek. Orbán ismét kifejtette azt is, hogy a külföldön dolgozó magyarok ügyéről ő nem „jajgatva” beszél, éppen ellenkezőleg, lehetőséget lát benne.

Szerinte arra kell felkészülni, hogy a következő időszakban

és nem javasolja, hogy az állam korlátozza őket ebben.

Derűvel e kormányrúdnál

Orbán szerint a 20. század „kudarcra és pesszimizmusra iskolázta” a magyarokat, ezért

derűs életszemléletű, bizakodó, nagy célokat kitűző emberek kellenek a kormányrúdhoz.

Kiemelte: még sok-sok sikeres év kell a gazdaságban. Azt is mondta, úgy kell adni bért, nyugdíjat, szociális támogatást, hogy „közben ne fogyjon el, mindig újratermelődjön”.

Végül szó volt a vasárnap és hétfőn a dél-szerbiai Nisben zajló magyar–szerb kormányzati csúcstalálkozóról, amelyről szólva megerősítette:

Magyarország támogatja, hogy Szerbia az Európai Unió tagja legyen.

„Nincs az EU-nak fényes jövője, ha azokat az országokat, amelyek alkalmasak, képesek és kötődnek Európához, nem veszi fel. Szerbia ilyen ország” – fogalmazott.