Adócsökkentést és béremelést hozhat 2017

Orbán Viktor
Budapest, 2016. november 17. Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti Regionális Digitális Konferencián 2016. november 17-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Béremelést és adócsökkentést ígér a jövő évre a kormány: 2017-ben 9 százalék lehet a társasági adó, míg a minimálbér 15 százalékkal nőhet. Az államháztartás jelentős, 346 milliárd forintos többletet könyvelt el a harmadik negyedévben. A Fitch megerősítette a magyar adósbesorolást, az NGM pedig további felminősítésekre számít. Brüsszelnek baja van a magyar mobilfizetési rendszerrel, államosítják az ukrán szeszipart, az átlag uniós polgár pedig majdnem két évvel többet dolgozik, mint tíz éve. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Jelentős béremelést ígér a kormány

A kormány 15 százalékos minimálbérnövelést és 4 százalékpontos munkaadói járulékcsökkentést ajánl 2017-re, a garantált bérminimum pedig 25 százalékkal nőhet jövőre. 2018-ban a minimálbér további 8, a szakmunkás-bérminimum 12 százalékkal emelkedhet, a munkáltatói járulék pedig 2 százalékponttal csökkenhet. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken azt mondta, hogy

a kormány az ország versenyképességét kívánja növelni a járulékok csökkentésével és a tervezett béremelésekkel.

Nincs megállapodás a béremelésről

Nem született megállapodás a jövő évi béremelésekről a kormány és a szociális partnerek között, jövő héten kedden folytatják az egyeztetést, jelentette ki Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette, úgy vélik, jelentős támogatás lehet a munkaadóknak a társasági adó csökkentése.

Orbán Viktor: 9 százalékra csökken a társasági adó

Kilenc százalékra csökken 2017-ben a vállalati nyereségadó, jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő arról is beszélt, hogy 2018-ban öt százalékra csökkenhet az internet áfája, míg

a minimálbér emelésével kapcsolatban Orbán Viktor azt kérte a nemzetgazdasági minisztertől, hogy „menjen el a falig”,

amit még a vállalkozók képesek elviselni, olyan magasra próbálja felvinni a magyar minimálbért.

Varga Mihály Forrás: MTI/Kovács Tamás

Nem kell módosítani a költségvetést

145 milliárd forintos bevételkiesést várnak a társaságiadó-csökkentéstől, de emiatt nem kell módosítani a költségvetést, és a hiánycél sem változik, jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy csütörtöki doorstep-sajtótájékoztatón.

2 százalékkal nőtt a magyar GDP

A GDP 2 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a múlt év azonos időszakához képest, jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A korábban közölt 2,6 százalék helyett a második negyedévben 2,8 százalékkal nőtt a GDP, amelyet a mostani jelentésben vizsgált felül a KSH.

A KSH adatai szerint a naptárhatás kiszűrésével 1,8 százalékos volt a gazdasági növekedés a harmadik negyedévben, az egyéb egyedi tényezőktől is megszűrt úgynevezett szezonálisan és naptárhatással kiigazított kiegyensúlyozott volumenindex 1,4 százalékos, a kiegyensúlyozás előtti adat pedig 1,8 százalékos növekedést mutat.

Csökkent az ipari termelés

Az ipari termelés volumene szeptemberben 3,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól a nyers és a munkanappal kiigazított adat szerint egyformán, közölte a KSH.

Az építőipar termelése decemberben nőtt utoljára

Szeptemberben az építőipari termelés 13,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, az előző havi 9 és a júliusi 17,6 százalékos visszaesés után.

A KSH adatai szerint az építőipar termelése tavaly decemberben nőtt utoljára éves összehasonlításban.

1990 óta nem történt ilyen az államháztartással

Az államháztartás jelentős, 346 milliárd forintos többletet könyvelt el a harmadik negyedévben, ami az időszakra jutó GDP 3,8 százalékának felel meg. A jegybank adatai szerint az 1990-es év után egyetlen negyedévben sem volt példa arra, hogy finanszírozási oldalról nettó hitelezővé vált volna az államkassza.

A Fitch megerősítette a magyar adósbesorolást

A Fitch Ratings megerősítette Magyarország „BBB mínusz” osztályzatú adósbesorolását, és annak stabil kilátását is változatlanul hagyta, közölte az amerikai tőzsdezárás után a honlapján a hitelminősítő. Magyarország államadós-minősítése így a Fitchnél is a befektetési ajánlású kategória alapszintjén maradt.

Az NGM szerint a hitelminősítői besorolásokban további javulás várható.

Százmilliárdért épül vasút Ferihegyre

A 70. Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy 100 milliárd forintból új, 29 kilométeres vasúti pálya épül, ami összeköti Budapest belvárosát és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőteret. A tárcavezető arról is beszélt, hogy parlamenti vitanap lesz az uniós pénzekről.

Mégsem lesznek kancelláriák az egészségügyben

Egyelőre nem lesz kancellária-rendszer a kórházakban, mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár. A háttérben zajló viták miatt csak a 2018-as választások után lesz döntés az ügyben. Az államtitkár szerint az utóbbi egy év sikerei közé tartozik, hogy

  • rövidültek a kórházi várólisták,
  • több pénz jut az egészségügyre, és
  • bevezették a sebészeti ügyeleti rendszert.

Dühös szomszédok fogadják a külföldi vendégeket

A szállodások keveslik, a társasházak viszont sokallják a külföldi vendégek számát, ezért

azt szeretnék, hogy szigorúbb szabályozás vonatkozzon az Airbnb-n rövid távra kiadott lakásokra.

A hazai turisztikát irányító szervezet szerint indokolt a közösségi szálláshelykiadás szabályozása, mivel a szolgáltatás mostanra jelentős piaci szegmenssé nőtte ki magát.

Többen szabályoznák az Airbnb-t Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A szabályozásnak viszont nem lehet az a célja, hogy adminisztratív eszközökkel ellehetetlenítsék a szolgáltatást, tudta meg az Origo a Magyar Turisztikai Ügynökségtől.

Olcsóbb lett a benzin

3 forinttal csökkentette a benzin árát szerdán a Mol, a gázolaj ára ezúttal nem változott.

  • A benzin átlagára 333-334 forintra mérséklődött,
  • a gázolajé 348-349 forint maradt.

Jön az új kétezres és az új ötezres

Megújulnak a 2000 és az 5000 forintos címletű bankjegyek, az új bankók november 15-én váltak törvényes fizetőeszközzé, de a készpénzforgalomban csak 2017. március 1-jétől lehet találkozni velük, hogy az automaták és pénzkezelő gépek kezelői felkészülhessenek.

Ilyen lesz az új ötezres MNB

Madárinfluenza: minden gazdát kártalanítanak

A madárinfluenza-vírussal fertőzött állatállomány leölése kötelező, minden érintettnek jár az állami kártalanítás, ennek összege az állat forgalmi értéke, közölte a Nébih.

A készpénz lehet jövőre a legnépszerűbb cafeteriaelem

Bár jövőre többe kerül a munkáltatóknak gondoskodni a munkavállalóikról, egy felmérés szerint a cégvezetőknek csupán 14 százaléka zárkózott el a magasabb közteherrel adózó cafeteriajuttatások megítélésétől, közölte az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár.

A tankerületek dönthetnek a cafeteriáról

Nem „ugrik” a cafeteria, a tankerületek maguk döntenek a juttatásokról, közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik). A Magyar Nemzet hétfői számában azt írta, hogy elveszthetik a cafeteriát az iskolákban dolgozó önkormányzati alkalmazottak, például portások, karbantartók, takarítók, akik az intézmények államosítása miatt a Klik munkavállalói lesznek.

Nőtt az önkéntes pénztárak vagyona

Éves szinten 7,5 százalékkal nőtt az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségéhez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak, 10 százalékkal pedig az egészségpénztárak vagyona.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak összvagyona 1121 milliárd forintra rúgott,

ami éves összevetésben 7,5 százalékos, látványos növekedésnek felel meg. Az egy pénztártagra jutó vagyon pedig 9 százalékkal, 1,06 millió forintra emelkedett a tavaly szeptember végi 971 ezer forintról.

Csak a kiválóság teheti versenyképessé a kutatást és az innovációt

Akkor javítható az ország versenyképessége, ha több lesz a nemzetközi összehasonlításban is kiváló szakember és kutató-fejlesztő az országban, mondta az Origónak adott interjújában Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke. Forrásból nincs hiány, csaknem 200 milliárd forint kutatás-fejlesztési és innovációs célú támogatás felhasználásáról már döntöttek.

Brüsszel bíróság elé viszi a magyar mobilfizetési rendszert

Az Európai Bizottság keresetet indít Magyarország ellen az Európai Unió Bíróságán a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer miatt. A bizottság szerint Magyarország uniós jogot sért azzal, hogy csak a rendszer üzemeltetője nyújthat mobilfizetési szolgáltatást.

Zuhan a világpiacon az olaj ára

Három hónapja a legalacsonyabb olajárral kereskednek a világpiacon a jövő évre is áthúzódó túlkínálat növekvő valószínűsége miatt. A hét elején a Brent olajtípus ára hordónként 44 dollár, a WTI pedig 43 dollár körül mozgott. A hét vége felé emelkedtek az árak: pénteken a Brent már 46 dollár felett, a WTI pedig 45 dollár felett járt.

Továbbra is kétsebességű az eurózóna

Nyolc euróövezeti ország is megsértheti az uniós szabályokat a jövő évi költségvetési terveivel, figyelmeztetett az Európai Bizottság jövő évre vonatkozó éves növekedési jelentésében.

Belgium, Ciprus, Finnország, Litvánia, Olaszország, Portugália, Szlovénia és Spanyolország is megsérti az uniós szabályozást Forrás: MTI/EPA/DPA/Daniel Bockwoldt

Bár a gazdasági mutatók többsége javult, és 2013 óta 8 millió új munkahely jött létre, a zónán belüli egyenetlenségeken nem sikerült javítani.

Mégse zárják el az ibériai pénzcsapot

A stabilitási és növekedési paktum megsértése ellenére sem függesztik fel az uniós alapokból a Spanyolországnak és Portugáliának szánt források kifizetését jövőre, derült ki az Európai Bizottság növekedési jelentéséből.

Felosztják az ukrán szeszipart

Az ukrán kormány arról döntött, hogy magánosítja a szeszipart, amely jelenleg teljesen állami ellenőrzés alatt áll. A kormány várakozása szerint a magánosításból 5-6 milliárd hrivnya (körülbelül 55-66 milliárd forint) bevételre tesz szert.

Átlagosan két évvel többet dolgozunk

Az Eurostat adatai szerint két évvel emelkedett átlagosan a munkában töltött idő az Európai Unió tagországaiban az elmúlt tíz év alatt. A statisztikai hivatal a 2005 és 2015 közötti adatokat ismertető felmérése azt mutatja, hogy az unióban átlagosan 35,4 évet dolgoznak az emberek, 1,9 évvel többet, mint tíz évvel korábban.