Évi 100 milliárd forintot dobunk a kukába

Dr. Life, Már az enyhe túlsúly is veszélyes lehet súlyfölösleg kövér evés étel hízlal
Vágólapra másolva!
Magyarországon a háztartások évente mintegy 100 milliárd forint értékű fel nem használt, el nem fogyasztott élelmiszert dobnak ki - mondta Zsigó Róbert a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára egy szakmai konferencián.
Vágólapra másolva!

Az uniós becslések alapján Magyarországon mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik évente. Ennek több mint 20 százaléka, mintegy 400 000 tonna a háztartásokban.

Egy uniós becslés szerint

évente és fejenként 39 kilogramm élelmiszerhulladék keletkezik Magyarországon,

egy magyar felmérés szerint viszont az élelmiszerhulladék mennyisége évente és fejenként mintegy 46 kilogramm.

Ezért is fontos az élelmiszerpazarlás mérséklése, amit a most induló kampány segítségével

2020-ig 8-10 százalékkal szeretnének csökkenteni

- mondta az államtitkár.

Zsigó Róbert felhívta a figyelmet: a kidobott élelmiszer nemcsak a háztartásoknak jelent veszteséget, hanem komoly környezetterhelést is okoz. Évente összesen 150 000 tonna, teljesen feleslegesen keletkező biológiai hulladékkal kell számolni. Ennek a mennyiségnek nemcsak a megsemmisítése, hanem már maga az élelmiszer megtermelése és a vásárlókhoz való eljuttatása is hatást gyakorol környezetünkre.

Az a cél, hogy minél kevesebb élelmiszert dobjunk ki Forrás: AFP

Magyarországon a karitatív szervezetek tavaly mintegy 300 ezer nélkülöző magyar emberhez tudtak élelmiszert eljuttatni. Az idén várhatóan ez a szám 350 ezerre nő, a múlt évi 2600 tonna élelmiszerrel szemben ugyanis várhatóan mintegy

4000 tonna élelmiszert sikerül majd összegyűjteni a rászorulóknak,

mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke.