Kínai pénzügyi központ lehet London

brexit
The sun sets beyond the Elizabeth Tower, also known as Big Ben, at the Houses of Parliament (R), and the London Eye, in central London on November 7, 2016. Britain's Prime Minister Theresa May pledged Monday to make it easier to do business with India, seeking to boost trade with the world's fastest growing major economy ahead of Brexit, but gave little ground on a key visa demand. / AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
Vágólapra másolva!
Lehet, hogy a brit fővárosban egy teljesen új pénzügyi központ fog kiépülni a brexit miatt?
Vágólapra másolva!

Négy nagy kínai bank egyezett meg arról, hogy 1,7 milliárd fontot (kb. 620 mrd. Ft.) költenek egy East End-i dokkra, hogy ott üzleti negyedet fejlesszenek - közölte a Bloomberg. A kinézett terület nincs messze a reptértől.

A kínai vállalatok az idén nagyjából 4 milliárd fontot (1400 milliárd forintot) költenek ingatlanra Londonban,

megdöntve ezzel az amúgy rekordnak számító 2015-ös évet. Mindezt annak ellenére, hogy a brexit gyengítette a fontot a jüannal szemben, azaz a távol-keleti ország cégei olcsóbban juthattak ingatlanokhoz. Emellett igen valószínű, hogy a bérleti díjak tartósan alacsonyak maradnak.

Európa ki, Kína be? Forrás: AFP/Justin Tallis

„A kínai befektetők szerint az Egyesült Királyság jól jön majd ki a brexit tárgyalásokból" - mondta Michael Marx, a U&I ingatlanfejlesztő igazgatója.

A londoni ingatlanfejlesztők abban reménykednek, hogy a fenti folyamatok idevonzzák majd a terjeszkedő kínai vállalatokat, és egy új pénzügyi központ születhet. Ez már csak azért is fontos lehet, mert nem egy elemző szerint vastagon benne van a pakliban, hogy a brexit miatt kiürül a brit főváros hírhedt pénzügyi központja, a City.

A folyamat talán már el is indult. A China Minsheng Investment Corp közel 85 milliárd fontot költött a Societe Generale SA londoni bázisépületére, a China Vanke 115 millióért vett egy mayfairi irodaépületet (Ryder Court), a Kinsboard Chemical Holdings pedig 271 millió fontot fizetett a brit főváros pénzügyi szívében fekvő Moor Place-ért.