Árversenyt szeretne az MNB

2016. 08. 18. Budapest Illusztráció MNB Magyar Nemzeti Bank Szabadság tér 9. Épület, Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja
Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja. 2016. 08. 18.
Vágólapra másolva!
A bankrendszer stabil, a hitelezés élénkül, a kis- és közepes vállalati szegmensben azonban a garanciaintézmények erősödésére, a lakosságiban pedig árversenyre volna szükség, állapította meg a pénzügyi stabilitásról kiadott legfrissebb jelentésében a jegybank. 
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentése szerint a nemteljesítő hitelek aránya csökken, de tovább kell mérsékelni.

Az elemzés szerint a vállalati hitelezésben – különösen a kkv-knál – fordulat állt be 2016-ban, amiben nagy szerepük volt a jegybanki programoknak. A kkv-hitelezés piaci alapú növekedése a jegybank szerint a növekedési hitelprogram (nhp) kivezetésével is töretlenül folytatódhat. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy az éves hiteldinamika 5-10 százalékos ütemének fenntartásához a garanciaintézmények nagyobb kockázatvállalása szükséges.

Árversenyt szeretne az MNB a lakossági hitelezésben Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A piaci hitelprogramhoz kapcsolódó vállalásokat a bankok több mint fele teljesítette időarányosan. A vállalatok a finanszírozási feltételek enyhülését érzékelik, a második fél évben várhatóan a hosszabb futamidejű hitelek iránt is bővülhet a vállalati kereslet – áll a jelentésben.

Több hitelt vesznek fel, mint törlesztenek

Fordulat következett be a lakossági hitelezésben is,

június óta – 2008 óta először – a folyósítások már meghaladják a törlesztéseket,

elsősorban a majdnem 50 százalékkal bővülő lakáshitelezésnek köszönhetően. A második fél évben a csoknak köszönhetően a hitelkereslet további élénkülését várják az MNB szakértői, 2018-ra 2 százalék körüli évesített növekedést prognosztizálnak.

Szegmentált a lakáspiac

A jegybank szerint az élénkülő lakáspiac és lakáshitelezés kiemelt figyelmet követel, de a lakásárak intenzív emelkedése egyelőre nem tekinthető kockázatosnak. A lakáspiac erősen szegmentált,

  • Budapesten erőteljes áremelkedés van,
  • a kisebb településeken azonban ez kevésbé jellemző,

ezért ott a nemteljesítő jelzáloghitel-portfólió fedezetállományának önkéntes értékesítése továbbra is nehézkes.

Nyereséges a bankszektor

A bankrendszer 2016 első felében az előző évekhez képest kimagasló nyereséget ért el, a tőkearányos megtérülés részben egyedi hatásoknak köszönhetően 9 százalék közelébe emelkedett. Az idén a tőkearányos és az eszközarányos jövedelmezőség is kiemelkedő lehet.

A szektor költséghatékonysága azonban a korábbi racionalizálások ellenére nem javult számottevően

az elemzés szerint, a nemteljesítő portfólió kezelése pedig továbbra is érdemi kapacitásokat köt le. A bankrendszer stabilitási kockázatai alacsonyak, stressztűrő képessége az elmúlt fél évben javult.

A jelentés kitér arra is, hogy a külső kockázatok emelkednek, a legfőbb rizikót közülük a válság örökségei jelentik az EU bankrendszerében, valamint a geopolitikai fejlemények és a tartósan alacsony kamatkörnyezet. A negatív hozamok rombolják a bankok profitabilitását és növelhetik a kockázatokat.