Továbbra is kétsebességű az eurózóna

Euróövezet, eurózóna
A photo shows Euro banknotes lying on a table in a Swiss bank in Bern Jan 12, 2015. The euro zone grapples with talk of a possible exit by Greece and the euro currency slid to a nine-year low against the dollar. (EyePress/Yves Milo)
Vágólapra másolva!
Nyolc euróövezeti ország is megsértheti az uniós szabályokat a jövő évi költségvetési terveivel - figyelmeztetett az Európai Bizottság a ma közzétett, a jövő évre vonatkozó éves növekedési jelentésében. Bár a gazdasági mutatók többsége javult, és 2013 óta nyolcmillió új munkahely jött létre, a zónán belüli egyenetlenségeken nem sikerült javítani.
Vágólapra másolva!

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint az érintett országok:

Belgium, Ciprus, Finnország, Litvánia, Olaszország, Portugália, Szlovénia és Spanyolország.


A szabályok értelmében az eurót használó államoknak a bruttó hazai termék (GDP) három százaléka alatt kell tartani az államháztartás hiányt. Az eurózónában a költségvetési hiány átlagos szintje néhány évvel ezelőtt még hat százalék felett volt, mára viszont két százalék alá csökkent.

Az éves növekedési jelentés rámutat, hogy az Európai Unió GDP-je magasabb, mint a gazdasági válság előtt volt, azonban "nem dőlhetünk hátra elégedetten", a fellendülést segítő tényezők némelyike ugyanis gyengül,


Az Európai Bizottság emellett figyelmeztetett, hogy

az uniós országokban továbbra is egyenlőtlen a gazdaságok teljesítménye, igen eltérőek a társadalmi viszonyok,

és a reformok végrehajtása is. Európa számos térségében továbbra is komoly problémát jelent a munkanélküliség és a szegénység - olvasható a jelentésben.

Forrás: Origo

A bizottság ezért a befektetések előmozdítására, a szükséges reformokra, felelősségteljes pénzügyi politikára szólította fel az EU tagállamait.

Az értékelés készítői a pozitív fejlemények között kiemelték, hogy a tagállamok mindegyike növekedési pályára állt, és a beruházások szintje is emelkedik. Mint írták,

Mint írták, ha a jelenlegi trendek folytatódnak, akkor sikerülni fog az Európa 2020 stratégiában megfogalmazott 75 százalékos foglalkoztatottsági cél elérése, ez a mutató jelenleg 71,1 százalékon áll.

Eközben az euróövezeti feltéteteleket legkevésbé teljesítő

Olaszország azzal fenyegetőzött, hogy megvétózza az uniós költségvetést elsősorban politikai okoknál fogva.

Indoklásuk szerint, ha nem kerül sor az Unió reformjára, akkor elkezdődhet a közösség szétesése.