Még sokáig a régi világ rabjai maradunk

olaj iraq arbil erbil hewler UNREST ISIS ISIL energy FUEL Conflicts MIDDLE EAST khabat supply OIL refineries SQUARE FORMAT
ARBIL, IRAQ - JUNE 17: Erbil Refinery in Khabat of Iraq, 40 km west of Erbil city, supply fuel since the attacks of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) cause a recent fuel shortage in Iraq, June 17, 2014. (Onur Coban - Anadolu Agency)
Vágólapra másolva!
Jóllehet egyre több beruházás segíti a megújuló energiákat, a világ fosszilis tüzelőanyagoktól való függősége még jó ideig kitart – derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség friss jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Bár a nemzetközi megállapodások alapján az energiával összefüggő széndioxid-kibocsátás 2040-re évi átlagban 150 millió tonnára csökkenne a 2000-ben tapasztalt 650 milliós szintről, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint ezek az elhatározások nem elég erősek – írja a CNBC.

Miközben a fenti csökkentés jelentős eredménynek minősülne, még mindig igen messze van attól, hogy meggátolja a klímaváltozás legrosszabb hatásait. Ez ugyanis csupán azt korlátozná, hogy a globális átlaghőmérséklet 2100-ig 2,7 Celsius-fokig emelkedjen – derül ki a jelentésből.

Politikai erőfeszítések

Ezzel párhuzamosan a párizsi klímaegyezmény – az első, amelyet Kína és az Egyesült Államok is aláírt – azt a célt tűzte ki, hogy 2 Celsius-fok alatti szintre korlátozza az emelkedést. Jóllehet az IEA úgy véli, hogy a megállapodás komoly előrelépést jelent, hangsúlyozza, hogy

a politikusoknak fel kell pörgetniük az alacsony széndioxid-kibocsátású technológiák bevezetését,

és minden szektorban fokozniuk kell az energiahatékonyságot. Végső soron „a kormányzati politikák határozzák meg, merre megyünk tovább innen" – mondta Fatih Birol, a szervezet ügyvezető igazgatója.

Erősebb akaratna volna szükség az energiapolitikában Forrás: AFP/Francois Nascimbeni

Mindazonáltal súlyosak az aggodalmak azzal kapcsolatban, hogy

Donald Trump elnöksége alatt az USA kiszállhat a megállapodásból,

amely mellett az előző adminisztráció elkötelezte magát. Ráadásul – derül ki az anyagból – a nemzetközi egyezmények, a megújulók területére folyamatosan áramló beruházások, valamint az olajár csökkenése sem tudják meggátolni, hogy még jó ideig a fosszilis tüzelőanyagok maradjanak a bolygó elsődleges energiaforrásai.

Messze még a vége

A párizsi egyezmény részletes elemzéséből is kiolvasható, hogy a fosszilis tüzelőanyagok korszaka messze van még a végétől, és az anyag hangsúlyozza, hogy még ambiciózusabb klímacélokat kellene kitűzni és elérni.

Az IEA azzal számol, hogy

az olaj iránti kereslet 2040-ig emelkedi fog,

köszönhetően az alternatív szektorokba áramló befektetések nem megfelelő mértékének. Mindazonáltal hozzáteszik, hogy az olajba és a gázba történő további beruházások hosszú távon alapvető fontosságúak ahhoz, hogy biztosítani lehessen a bolygó energiaszükségletét – ezt azonban igencsak megnehezítik az alacsony olajárak.

Továbbra is megmaradnak emellett az olaj- és gázkínálattal kapcsolatos hagyományos aggodalmak, melyeket csak tovább fokoznak a csökkenő beruházási szintek. A jelentés rámutat, hogy ha 2017-ben ismét csökkenést mutatnak a kutatási és kitermelési üzletágba érkező beruházások, akkor az komolyan felvetheti a hagyományos kínálat hiányának kockázatát a következő években.