Óriási rohamra számítanak a boltok karácsonykor

vásárlás
New York, 2008. december 23. Az egyik New York-i Toys R Us játékáruházban vásárolnak karácsonyi ajándékot az emberek 2008. december 23-án. (MTI/EPA/Justin Lane)
Vágólapra másolva!
A KSH adatai szerint az idén eddig 5 százalékkal nőtt az áruházak, boltok értékesítése. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint ez azt vetíti előre, hogy nagy karácsonyi roham várható decemberben, amikor ezer milliárd forint fölé is ugorhat a bolti költekezés.
Vágólapra másolva!

A sok-sok éves hagyományoknak megfelelően a boltok arany, ezüst és bronz hétvégéken nyitva lesznek – azok is, akik egyébként vasárnap nem húzzák fel a redőnyt –, sok áruház pedig hétköznap is megnyújtja a nyitva tartását, írja közleményében az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ). A szervezet szerint szükség is lesz december 24-én a 14 óráig tartó nyitva tartásra, amit jelenleg a kereskedelmi törvény megenged, mivel sok vásárló az utolsó pillanatokat is kihasználja az ajándékvadászatra.

Jön a fekete péntek

Magyarországon is egyre szélesebb körben terjedt el az elmúlt években a november végi „fekete péntek”, a karácsonyi roham nyitánya: elsősorban a webáruházak, de mellettük egyre több hagyományos bolt hirdet nagyobb leárazást erre az időre, ami a reklám mellett a karácsonyi költekezési időszak megnyújtását is jelenti. Azonban az OKSZ szerint

a legnagyobb roham a boltokban így is a bronz és az arany hétvége közötti két hétben várható.

December 24. szombati napra esik, ezt követően december 25-én és 26-án zárva lesznek az üzletek, az előírásoknak megfelelően, írja a szervezet.

1000 milliárd forint

A kereskedők arra számítanak, hogy decemberben a korábbi évekhez hasonlóan tovább bővül az áruházi költekezés: az előzetes számítások szerint decemberben 5 százalékkal nőhet az áruházi költekezés. Az OKSZ szerint nem zárható ki a meglepetés, hiszen

a keresetek eddig is 7-8 százalékkal nőttek, így akár nagyobb mértékben is bővülhet a forgalom.

A kiskereskedelmi forgalom alakulása Forrás: MTI

Az előbbiek alapján a decemberi teljes kiskereskedelmi forgalom nagyságrendileg mintegy 50 milliárd forinttal lehet több az előző évinél.

A családok legalább 180 milliárdot elköltenek

Az OKSZ szerint a bolti költekezés folyamatos emelkedése nyomán előreláthatóan némileg több jut az ünnepi alkalmakra, élelmiszerekre és a karácsonykor elmaradhatatlan ajándékokra. 2016-ban előreláthatóan az ünnepi asztalra valókra, továbbá az ajándékokra egyaránt 90-90 milliárd forintot költhetnek a vásárlók, tehát az év végi ünnepekre összesen legalább 180 milliárd forintot költhetnek majd a családok.

Nagy decemberi rohamra számítanak a kereskedők Forrás: MTI/Justin Lane

Az ajándékozási cikkek köre lényegesen nem változik, nagyobbrészt különböző játék, könyv, műszaki cikk, számítástechnikai, elektronikai termék, ruhaféle, illatszer, vagy éppen valamilyen háztartási felszerelés lesz a fenyőfák alatt. Természetesen az ünnepekre időzített újdonságokból ugrik meg leginkább egy-egy árucsoporton belül az ajándékvásárlás.