Pánikszerűen menekülnek a cégek Venezuelából

Venezuela gazdaság gazdasági csőd Caracas tüntetés
Hundreds of thousands of protesters took to the streets in Caracas, Venezuela, on 26 October 2016 to demand a referendum to recall President Nicolas Maduro that has been blocked by the country's elections council. Photo: Manaure Quintero/dpa
Vágólapra másolva!
Több mamutvállalat is igyekszik megszabadulni venezuelai érdekeltségeitől, nem egyszer mélyen áron alul. A magas inflációval és kínálati hiánnyal küzdő OPEC-ország egyre kevésbé vonzó célpont a külföldi tőke számára.
Vágólapra másolva!

Hat vállalat, köztük a General Mills és az olajkitermeléssel foglalkozó Harvest Natural Resources is eredeti értékük feléért adott túl venezuelai javain - közölte a REUTERS. A járműalkatrészeket gyártó amerikai

Dana tavaly ingyen adta el egy helybelinek eladósodott helyi részlegét, a Clorox és a Kimberley-Clark pedig nemes egyszerűséggel hátrahagyott mindent.

A külföldi tőke menekülése tovább fokozhatja a venezuelai gazdaság elszigetelődését, tetézve az alacsony olajár okozta károkat. A folyamat pedig valószínűleg még korántsem ért véget, a távozó vállalatokat továbbiak követhetik.

Egyre dühösebb a nép Venezuelában Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Manaure Quintero

Az eladott részlegek vevői sokat nyerhetnek ezeken az üzleteken, ha a venezuelai gazdaság megindulna felfelé. A Bridgestone helyi részlegét egy caracasi festékgyártó, a Corimon vette meg májusban, és a Firestone márkanév alatt gyártja tovább az aborncsokat.