A negatív kamatok megfojtják a német bankokat

Mario Draghi EKB elnök ECB
President of European Central Bank (ECB) Mario Draghi adresses the media after attending a meeting of the Committee on the Affairs of the European Union (Europaausschuss) of German lower house of parliament (Bundestag) in Berlin on September 28, 2016. / AFP PHOTO / STEFFI LOOS
Vágólapra másolva!
Szenvednek a német bankok az Európai Központi Bank (EKB) nulla százalék körüli alapkamatszintjétől, a bankoknak ugyanis egyre nehezebb kitermelni a bankbetétek után fizetendő kamatokat. A német bankok hatalmas betétállományt halmoztak fel, miközben a kamatkörnyezet negatív, vagyis a kihelyezett hiteleken is kisebb a bankok haszna..
Vágólapra másolva!

Az euróövezet válsága idején jól jött a német gazdaságnak, hogy ide menekítették pénzüket a betétesek, a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben azonban már egyre inkább teherré válik az óriási bankbetét-állomány, derül ki a Bloomberg friss elemzéséből.

Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

A portál összesítése szerint

3370 milliárd eurót parkoltatnak a betétesek német bankokban,

miközben Franciaországban és Olaszországban ennél nagyságrendekkel kevesebb a bankok betétállománya (2220 milliárd, illetve 1640 milliárd euró).


A jelenlegi negatív kamatkörnyezetben a bankoknak egyre nagyobb nehézséget okoz kitermelni a betétek után járó kamatokat, annál is inkább, mert

az Európai Központi Bank (EKB) soha nem látott laza kamatpolitikát folytat, amit a németek egyébként kifejezetten elleneznek.

Az EKB szigorításának egyelőre se híre se hamva, sőt, a kötvényvásárlási program folytatását jósolják elemzők, mivel az euróövezet lassú gazdasági növekedése sokak szerint még mindig igényli a központi bank támogatását.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke Forrás: AFP/Steffi Loos


A német bankok ráadásul erősebb versenyhelyzetben kénytelenek megállni a helyüket, a legnagyobb a bankok ugyanis a belföldi piac hozzávetőleg 30 százaléka felett rendelkeznek.

Összehasonításképp a holland arány 85 százalékos, a belga 65, a spanyol pedig 60 százalék körüli.

A másik nehézséget a hitelezéstől való függés jelenti, ami a 60 százalékos aránnyal a legmagasabbnak számít Európában,

miközben az alacsony kamatkörnyezet jelentősen csökkenti a német bankok jövedelmezőségét.

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Jens Kalaene


Az egy banki alkalmazottra jutó bevétel a német bankok esetében a legkisebb, a holland, francia, spanyol, olasz és a brit bankok mind lekörözik Németországot ebből a szempontól.

A Deutsche Bank már korábban bejelentette, hogy 9000 alkalmazottjától kíván megválni, a Commerzbank pedig 7300 státust szüntet meg,

bár a frankfurti pénzügyi központban dolgozók létszáma a jövőben várhatóan emelkedik a brexit várható hatásaként.