Fontos biztonsági zónától eshetnek el a befektetők

szilveszter
koppenhága
Vágólapra másolva!
Amikor Európa adósságválságban volt, a tőke ömlött Dániába. Amikor Svájc feladta az árfolyamküszöböt, a tőke áramlott Dániába. A brexitszavazást követően a befektetők szintén pumpálták a pénzt a skandináv országba. Donald Trump elnökké választásával azonban ez most megváltozhat.
Vágólapra másolva!

Tekintve, hogy a dán részvénypiac erősen függ a kereskedelemtől, Donald Trump új világa igencsak megtépázhatja Dánia vonzerejét a nemzetközi befektetők körében. Trump számos ötlete ugyanis negatívan hathat a dán gazdaságra és a koronára – mondta a Bloombergnek Las Olsen, a legnagyobb dán hitelezőnek számító Danske Bank vezető közgazdásza.

Ezt támasztja alá, hogy a dán benchmark részvényindex 3,3 százalékot esett a múlt héten, egy irányba mozogva az MSCI feltörekvő piacokat mérő mutatójával.

Mivel a befektetők arra számítanak, hogy Trump elnöksége építkezési robbanást indít be az Egyesült Államokban, az infláció megugrásával kapcsolatos várakozások a globális kötvénypiacnak is csapást jelentettek az elmúlt héten.

Veszélyek a láthatáron

Mindazonáltal egy Trump által indított kereskedelmi háború, melyre a Nordea Bank és mások is figyelmeztetnek, különösen rosszul érinthetné a dán gazdaságot, amely kibocsátásának majdnem fele az exporttól függ. A Nordea azzal számol, hogy mintegy

10 ezer állás veszhet el Dániában,

amennyiben Trump ragaszkodik a korábbi retorikájához.

Ezzel párhuzamosan a Danske Bank szerint Trump politikája nagyjából harmadával csökkentheti a skandináv ország folyó fizetési mérleg többletét. Egy ilyen forgatókönyv alapján a többlet a GDP 6 százalékára zsugorodna, amely még így is erős szám, viszont egy ilyen mértékű változás már igen kellemetlenül érintené a dán fizetőeszközt.

A befektetők elkezdhetnek kimenekülni Dániából Forrás: 123rf.com

Ez azt jelentené, hogy a központi bank nem küzdene tovább a tőkebeáramlással, amely 2012 óta arra kényszerítette a jegybankot, hogy negatív kamatkörnyezetet tartson fönn. Az elmúlt években a dán irányadó kamat mínusz 0,75 százalékos volt a januári, 10 bázispontos emelést megelőzően.

Ahogy ugyanis

a dán eszközök vonzereje csökken,

a Nordea arra számít, hogy a befektetők már nem fogják azt gondolni, hogy még negatív kamatszint mellett is érdemes jelentős mennyiségű tőkét vinni az országba. Van ugyanis egy határ, amely megszabja, hogy mekkora biztonság mellett éri még meg a befektetés, amikor az államkötvények nem nyújtanak hozamot – hangsúlyozta a Nordea vezető közgazdásza, Helge Pedersen.

Szorító mínuszok

A pesszimista véleményt erősíti meg Anders Dam, a Jyske Bank vezetője is, aki szerint Trump politikája valószínűleg arra fogja kényszeríteni a dán jegybankot, hogy

akár egy éven belül elengedje a negatív kamat politikáját.

Mindenesetre jelenleg a legtöbb közgazdász ragaszkodik a korábbi előrejelzéséhez, amely arról szól, hogy a negatív kamatok legalább 2018-ig kitartanak a skandináv gazdaságban.

Ennek elsődleges oka, hogy egyelőre nem világos, Trump pontosan mit fog tenni. A piaci szereplők pedig hirtelen elkezdtek reménykedni, hogy mégsem lesz számukra olyan tragikus a helyzet, mint korábban gondolták. Ezzel pedig kevesebb figyelmet fordítanak Trump korábbi szavaira, és a pánik helyett inkább a konkrét intézkedéseket várják.