A dollár most mindent visz

deviza, hitel, pénz, dollár, illusztráció
deviza, hitel, pénz, dollár, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az amerikai dollár tovább erősödött, miközben a feltörekvő piaci devizák, illetve a kisebb jelentőségű, fejlett piaci devizák gyengültek a dollárral szemben. A feltörekvő piacokon az éjjel összeomlottak a kötvénypiacok, ami akár öngerjesztő folyamatba is átmehet, miután a likviditás meglehetősen szűkös, a piaci résztvevők többsége pedig ugyanazon a kijáraton keresztül szeretne menekülni. A piacot mozgató legjelentősebb tényező természetesen az új amerikai kamatszint beállítása – valószínű, hogy Trump intézkedései gazdaságélénkítő hatásúak lesznek, különösen a megnövekedett költekezés miatt.
Vágólapra másolva!

Mintha Reagan szellemét látnák ismét felbukkanni ezzel a lépéssel – helyes a megérzés vagy nem, mindenesetre sokan emlékezhetnek még a dollár brutális erősödésére 1985-ből - áll a Saxo Bank elemzésében. A dollár gőzhengerként nyomul előre, és nem nagyon látszik, hogy az átmeneti konszolidációkon kívül bármi is nagyon fékezné.

Egy valuta van talpon a vidéken

A magányos harcos, amely jelenleg egyedül képes ellenállni a dollár erejének, a font, mivel az aktuális események teljes mértékben átrajzolják a játékteret a devizák frontján, illetve erősítik az Egyesült Királyság tárgyalási pozícióit az uniós kilépés folyamata során.

Európa lehet a populista politikai megmozdulások következő színtere,

gyengítve ezzel a EURGBP long pozíciókat. Bőven van még potenciál a font felől érkező nyomásban, és komoly tere lehet még a font erősödésének.

Az EUR/USD továbbra is nyomás alatt maradt – nem igazán látszik, hogyan tudná a piac a jelenlegi, 1,0850-es mélypontot továbbra is tartani. Az ellenállási szint 1,1000.

Helyére került a dollár? Forrás: AFP

Némi erő a jentől

Mivel az amerikai kötvénypiacok most pénteken zárva tartottak, ezért a japán piacnak nincsen fogódzója az amerikai kamatok tekintetében. A dollár erősödése megszaladt a többi devizapárban, így lehet, hogy a jennek végre lesz egy lélegzetvételnyi szünete. Hogy miért várhatunk némi erőt a jentől? Elképzelhető, hogy a japán befektetők repatriálják megtakarításaik egy részét, amelyek a nemzetközi kötvénypiacokon jelenleg nem teljesítenek annyira fényesen, különösen a feltörekvő piaci szegmensben – ennek eredményeképpen

elképzelhető, hogy tartós korrekció lesz a jen ellen jegyzett kockázatosabb devizák esetében.