Sokaknak megkönnyebbülés Trump győzelme

Donald Trump milliárdos üzletember és amerikai elnökjelölt
Donald Trump milliárdos üzletember és amerikai elnökjelölt
Vágólapra másolva!
Miután Donald Trumpot az amerikaiak elnökké választották, nem kellett sok idő, és a kezdeti pánikot felváltotta a találgatás, mely szektorok részvényei járhatnak igazán jól az új elnökkel. Egyes területek ugyanis jelentősen profitálhatnak Trump sikeréből.
Vágólapra másolva!

Míg az üzleti élet általában is nyerhet a Trump elnöksége alatt valószínűsített vállalati adóreformokon, van három olyan szektor, amely kiemelt nyertese lehet az új korszaknak – idézi a MarketWatch Bob Phillipst, a Spectrum Management Group igazgatóját.

Energia

Az egyik ok, amiért az energiaszektor igen jól járhat Trump beiktatásával és a republikánus Kongresszussal, hogy

az iparágnak feltehetően sokkal kevesebb szabályozással kell majd megküzdenie.

Noha a Phillips nem számít az olajár drámai erősödésére, azt várja, hogy a legfontosabb integrált vállalatok folytatják a racionalizálást és a költségcsökkentést. Ez pedig 50 dolláros hordónkénti olajár mellett is javuló nyereséget eredményez majd.

Több szektor is felélénkülhet az új elnök politikájának hatására Forrás: AFP/Bryan Thomas

A legnagyobb vállalatok közül az elemző a Chevront preferálja az Exxonnal szemben, mivel az utóbbi esetében kérdéses, hogy fenn tudják-e tartani az osztalékot. A Chevron viszont meglátása szerint sokkal jobb mérleggel rendelkezik. A cash flow által támogatott osztalékhozamok közti különbség pedig az alacsony kamatkörnyezetben igencsak fontos tényező a részvények teljesítményének megítélésekor.

Védelem

Tekintettel arra, hogy Trump korábban jelezte,

a mainál sokkal erősebb amerikai hadsereget szeretne,

az elnöki szándékok elég világosan látszanak. Ráadásul arra is megvan az esély, hogy ebben maga mellé állítsa a Szenátust és a Képviselőházat is.

Akármennyi új pénz is folyik majd be a védelmi szektorba, a következő évek költségvetései vélhetően kellemesen érintik majd az iparág szereplőit – jelezte Phillips. Az elemző egyébként a nagyok közül a Lockheed Martint emelte ki, amely 3,04 százalékos osztalékhozammal bír.

Bankok

A nagybankok részvényei hagyományosan diszkonttal forognak a teljes piachoz képest. A FactSet adatai szerint például az S&P 500 index pénzügyi szektorával a 2017-es profitkonszenzussal összevetve 12,1-szeres áron kereskednek. A teljes mutató tekintetében ez a ráta 16,3-es.
Nem meglepő azonban, hogy

a bankszektor manapság nem éppen a befektetők legkedveltebb területe.

A JP Morgan bank központja New Yorkban Forrás: REUTERS/Mike Segar

A 2008-as válságot követő mentőakciók még élénken élnek az emlékezetekben, miközben az alacsony kamatkörnyezet is erősen megnyirbálja a profitokat.

Phillips ezzel együtt arra számít, hogy a republikánusok némileg lazítanak majd a válság után bevezetett szabályozásokon. A szakértő kedvence a JPMorgan, amely a méretéből és a botrányok elkerüléséből adódóan „biztonságos fogadásnak" tűnik. A JPMorgan egyébként 2,74 százalékos osztalékhozamot tud felmutatni.

A Fox News értesülései szerint már alakul Donald Trump kormánya. A pénzügyminiszter jó eséllyel Steven Mnuchin, a Goldman Sachs egykori bankára lehet. Ezt a hírt a Wall Street is örömmel fogadná.