A dupláját fizették David Bowie műkincseiért

men01187 Nineties Fotografia Novecento Ritratto Annees 1990 - Annees 90 - Annees quatre-vingt-dix Musique 20 20e 20eme XX XXe XXeme siecle 20 20th XX XXth century SINGER Photographie 20 20o XX XXo secolo Chanteur Ventesimo secolo Anni Novanta PORTRAIT MUS
Portrait du chanteur et comedien britannique David Bowie vers 1991-1993 ©Marcello Mencarini/Leemage
Vágólapra másolva!
Jóval túlszárnyalta a várakozásokat a néhai David Bowie brit zenész műgyűjteménye árverésének első napja a londoni Sotheby's aukciósházban: a várt összeg kétszeresével, 28 millió euróval (8,6 milliárd forinttal) zárt az aukció.
Vágólapra másolva!

Az Air Power című, Jean-Michel Basquiat (1960-1988) amerikai festő alkotta kép nyolcmillió euróért (2,4 milliárd forintért) kelt el az előzetesen becsült 3-4 millió helyett.

Egy másik Basquiat-művet 2,7 millió euróért (kb. 840 mill. Ft) vásároltak meg. Két Damien Hirst-alkotás több mint 1,7 millió (kb. 530 mill. Ft) euróért kelt el.

A Sotheby's a kétnapos átverésen összesen mintegy 350 festményt, szobrot és dizájnertárgyat kínál eladásra, visszafogott becsléseik szerint a két napból 15 millió eurós bevételre számítanak. A zenész hagyatékkezelőinek megbízásából péntek estig további, többnyire kedvezőbb árú képeket és tárgyakat árvereznek el, melyekhez a januárban meghalt Bowie érzelmileg is kötődött.

A bevételt a művész szűk családja kapja.

"A család bizonyos személyes kötődésű tárgyakat megtart, de most itt az ideje megadni a lehetőséget másnak is, hogy értékelje a művészetet és megszerezze ezeket a tárgyakat, amelyeket Bowie is annyira csodált" - közölte a hagyaték kezelője.

Elment a műgyűjteménye Forrás: Origo

Az aukciót megelőző, Londonban, Los Angelesben, New Yorkban és Hongkongban bemutatott Bowie/Collector című kiállítás mintegy 42 ezer látogatót vonzott. A kiállítás először mutatta be a popsztárt a szélesebb közönség előtt szakértő, sokoldalú érdeklődésű gyűjtőként.

A művészet számára "mindig is nélkülözhetetlen táplálék" volt - nyilatkozta a zenész 1998-ban a New York Timesnak. A gyűjtemény egyedülálló bepillantást enged a 20. század egyik legnagyszerűbb művészének személyes világába" - mondta Oliver Barker, a londoni aukció vezetője, a Sotheby's szakértője.