Beszállna a paksi bővítésbe a GE

atomreaktor ÉPÍTMÉNY ÉPÜLET erőmű ipari létesítmény Paks, 2011. március 7.
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség továbbképzésen részt vevő munkatársai tanulmányozzák az atomerőmű I-es blokkját. Az 1982 és 1987 között üzembe helyezett négy reaktorblokk 30 évr
Paks, 2011. március 7. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség továbbképzésen részt vevő munkatársai tanulmányozzák az atomerőmű I-es blokkját. Az 1982 és 1987 között üzembe helyezett négy reaktorblokk 30 évre szóló üzemeltetési engedélyei az elkövetkezendő években sorra lejárnak. A további 20 évig való működtetéséhez az I-es blokk esetében már idén kezdeményezni kell az üzemeltetési engedély megújítását. A távlati tervekben szerepel az atomerőmű bővítése, amelynek keretében két új blokk megépítésére 2012 elején írják ki a tendert, a kiértékelése pedig 2013 első felében várható. Az V. blokk üzembe helyezését 2020 után, a VI-ét 2025 utánra datálják, tervezett üzemidejük 60 év lenne. Így a paksi atomerőmű az ország villamosenergia-igényének 40-50 százalékát tudná biztosítani. A felvétel 2011. február 15-én készült. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Miután a Roszatom finn tenderét megnyerte az amerikai General Electric, Paks II-höz is szívesen szállítana turbinaszigetet – olvasható a pénteki Világgazdaságban.
Vágólapra másolva!

Már toborozza és szűri a potenciális magyar beszállítókat a General Electric. A cég arra készül, hogy indul és győzni is fog a Paks II atomerőmű gőzturbinaszigetére kiírandó pályázaton – olvasható a Világgazdaságban. A GE-től nemrég az angliai Hinkley Point C atomerőmű két, egyenként 1700 megawattos egységéhez rendeltek két turbinaszigetet 1,9 milliárd dollárért.

A Ge a paksi bővítésbe is beszállhat Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A cég egyébként a finnországi Phyajoki mellett létesítendő Hahnikivi I atomerőműnek is szállít, amely a Paks II. höz hasonló orosz tervezésű lesz. A GE fejleszteni kívánja a veresegyházi gázturbinagyárát is. A cégnél úgy látják a tenderen a Siemens lehet a legnagyobb versenytársuk.