Elnökválasztás: a brexit tapasztalatai miatt nem őrültek meg a piacok

Brexit referendum - Situation in London Great Britain GB Brexit REFERENDUM SQUARE FORMAT
British nationals flag fly in front of the Big Ben clock tower in London, Britain, 24 June 2016. In a referendum on 23 June, Britons have voted by a narrow margin to leave the European Union (EU). Photo: MICHAEL KAPPELER/dpa
Vágólapra másolva!
Londoni elemzők szerint a vártnál kisebb mértékű és rövidebb ideig tartó piaci reakciók követték Donald Trump győzelmét az amerikai elnökválasztáson, és ennek okai között lehetnek a brexit-sokk tapasztalatai is.
Vágólapra másolva!

A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics szakértői szerint a brit EU-tagságról rendezett júniusi népszavazás sokkja olyan precedenst teremthetett, amely után

a befektetők már jobban felkészültek az amerikai elnökválasztás esetleges „meglepő” kimenetelére.

A június 23-án tartott brit referendumon a választók szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból, és a népszavazási eredményt a font meredek és tartós gyengülése követte.

Ázsia még meglepődött, Európa és USA már kevésbé

Az ázsiai tőzsdék jelentős veszteségekkel reagáltak az elnökválasztás eredményére, azonban az európai piacokat már nem hozta lázba Trump győzelme. Eleinte a fontosabb amerikai tőzsdéktől is azt várták, hogy beszakadnak majd, végül ez sem következett be.

Egy nappal az amerikai elnökválasztások után pedig a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő megerősítette az Egyesült Államok „AA+/A-1+” adósbesorolását stabil kilátással.