Gyógyszerész miatt bírságolt a versenyhivatal

Ez zsír! Adj bele mindent! 5 edzésszabály a sikeres fogyásért karizom
Vágólapra másolva!
Tisztességtelen kereskedelemi gyakorlat miatt 150 millió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal a Merck Vegyi és Gyógyszeripari Kereskedelmi Kft.
Vágólapra másolva!

A jogszabályi tilalom ellenére egy gyógyszerész ajánlotta a vény nélkül kapható, gyógyszerként nyilvántartott Flexagil krémet egy televíziós reklámfilmben - közölte a GVH.

Szabályok szerint egyetlen gyógyszer reklámja sem tartalmazhat olyan utalást vagy kifejezést, amely tudósok, egészségügyi szakemberek vagy ismert személyiségek ajánlását tartalmazza.

A krém izomhúzodásra hatásos Forrás: Thinkstock

A GVH álláspontja szerint a fogyasztó ugyanis

hajlamos előnyben részesíteni olyan termékeket, amelyeket szakembernépszerűsít.

A vizsgálat során a GVH a vállalkozás által becsatolt többféle kutatás eredményeit is értékelte, azonban lényeges, hogy a kutatási eredmények csupán segítik az értékelést: a vizsgált reklámok értékelését, értelmezését a GVH-nak kell elvégeznie - hangsúlyozták. A GVH megjegyezte, az európai bírósági gyakorlatban is általános elvárás, hogy ne egy kutatás, hanem mindenekelőtt az eljáró hatóság ítélje meg a vizsgált tájékoztatás tartalmát.

Az ebben az ügyben kiszabott bírság mértékét alapvetően a hosszú ideig futó reklámok jelentős költsége határozta meg, a GVH azonban enyhítő körülményként értékelte, hogy

a Merck később módosította kereskedelmi gyakorlatát,

valamint a versenyfelügyeleti eljárás során elfogadta, hogy a reklámban szereplő patikus egészségügyi szakember ajánlásának is tekinthető.

Súlyosító körülményként vették figyelembe, hogy a cég kereskedelmi gyakorlata jelentős számú fogyasztót ért el.