Amerika jövője, befektetői szemmel

amerikai elnökválasztás 2016 USA
NEW YORK, NY - NOVEMBER 08: Presidential elect Donald J. Trump speaks on stage at his election night event at The New York Hilton Midtown on November 8, 2016 in New York City. (Photo by Neilson Barnard/WireImage)
Vágólapra másolva!
Donald Trump elnökké választása nem fogja komolyan befolyásolni a hosszú távú piaci eseményeket - véli egy szakértő. A feltörekvő piacoknak komoly kockázatokkal kell szembenézniük - véli egy másik. 
Vágólapra másolva!

Donald Trump nyerte a heves indulatokkal fűszerezett elnökválasztási küzdelmet az Egyesült Államokban. A 2016-os kampányban látotthoz hasonló indulatokat és szoros eredményt hosszú idő óta nem tapasztalt a világ amerikai elnökválasztás során. Az első piaci reakcióktól eltekintve Angel Agudo, a Fidelity szakértője nem gondolja, hogy az USA elnökválasztása befolyásolni fogja a hosszú távú piaci eseményeket.

A demokrácia megoldja

Számos tanulmány bizonyítja, hogy az elnökválasztások eredménye csak korlátozottan alakítja az amerikai piacok teljesítményét, és úgy vélem, hogy ez most is így lesz" - írja Agudo. Az amerikai elnök hatáskörét jelentősen korlátozza az a tény, hogy az Egyesült Államokban különválasztották a végrehajtó, a törvényhozó és a bírói hatalmat.

Hatályba lépése előtt minden szövetségi törvénynek át kell mennie a Kongresszuson.

Nyert Forrás: WireImage/2016 WireImage/Neilson Barnard

Szélsőséges törvények pedig még akkor sem valószínű, hogy átmennek a Kongresszuson, ha amúgy republikánus többség van benne, mint pl. most. Ezért olyan fontos, hogy

a befektetők ezután is a vállalatok fundamentális adataira összpontosítsanak, és ne zavarja meg őket az efféle politikai eseményeket övező „zaj".

Kockázatkerülő hangulat

Mivel a piac Clinton győzelmére számított, Trump megválasztása eleinte vélhetően okoz majd némi volatilitást. Akár költségvetési, akár monetáris, kereskedelmi vagy törvényhozási szempontból vizsgáljuk a kérdést, Trumpról általában mindenki úgy vélekedik, hogy

korábban soha nem látott politikai bizonytalanságot okozhat.

Eleinte nem nagyon fog rizikózni senki Forrás: MTI/EPA/Ho Hvi Jang

Ez az első időkben, amikor a befektetőkön úrrá lesz a kockázatkerülő hangulat, minden bizonnyal kedvező hatással lesz a hagyományosan biztos menedéknek számító államkötvényekre és az aranyra.

Ami változhat

Arra is számíthatunk, hogy a kereskedelmi megállapodásokat övező bizonytalanság miatt az első időkben a dollár árfolyama is nagyobb mértékben ingadozni fog. A fokozódó költségvetési ösztönzők, a külföldi tőke hazahozatala és a protekcionizmus jól megtámogatja majd a dollárt, főleg a mexikói pezóval és a renminbivel szemben, ami nem csoda, hiszen Trump már nem egyszer célkeresztbe vette a Mexikóval és Kínával fennálló kereskedelmi egyezményeket.

A peso-dollár árfolyam Forrás: Investing.com

Ugyanígy a kampánya egyik vezérmotívuma volt a drasztikusan szigorítandó bevándorlási politika. A bevándorlással kapcsolatos új irányelvek elsősorban azokat az ágazatokat érinthetik érzékenyen, amelyekben magas az olcsó munkaerő aránya – erre a legjobb példa a mezőgazdaság (a földművelés, a halászat és az erdőgazdálkodás), ugyanis itt a munkások jelentős hányadát papírok nélkül foglalkoztatják.

Eltolódások

A két jelölt, akiknek politikáját amúgy a szinte összeegyeztethetetlen ellentétek jellemzik, egy kérdésben mégis egyet tudott érteni,

ez pedig a költségvetési kiadások területe.

Mivel a monetáris politika az általános vélemény szerint elérte cselekvési lehetőségeinek határát, a leendő elnök a politikai gépezeten vélhetően azt a kart fogja meghúzni, melynek felirata: „költségvetési ösztönzők", még pontosabban: „infrastrukturális kiadások". Tekintve, hogy az állam évtizedek óta a kelleténél jóval kevesebbet költött erre a területre, az ország elmaradott infrastruktúrája mára észrevehetően gátolja a GDP növekedését.

Ráadásul az elmúlt években a védelmi költségvetést is többször megkurtították,

így ezen a területen – különösen a tartósan fennálló globális biztonsági kockázatok fényében – valószínűleg nincs mód további értelmes megszorításokra.

A republikánusok jellemzően többet költenek honvédelemre Forrás: AFP/Adek Berry

A republikánusok általában a honvédelem támogatóinak számítanak, ezért nem meglepő, hogy Donald Trump is a védelmi kiadások növelése mellett foglalt állást. Mivel mind Trump, mind Clinton egyetértett ebben, a piacok e kilátások egy részét már be is árazták, de mindkét területen továbbra is komoly befektetési lehetőségek vannak még.

Várni rá

Most, hogy a piacokon végre lecseng a választást övező izgalom, a figyelem a Fed és az általa végrehajtandó következő alapkamat-emelés felé fordul majd. Az utóbbi időben az infláció és a bérek is szép lassan emelkedtek, ezért röviddel ezelőttig nagyon valószínűnek látszott, hogy már decemberben megtörténik.

Úgy néz ki, hogy nem lesz akkora bajban a dollár Forrás: Pixabay.com

Most viszont ki kell várni, hogy Trump váratlan győzelme milyen hatással lesz erre a döntésre. Ami a 2017-es évet illeti,

az USA gazdasága továbbra is jó formában lesz,

és várhatóan mérsékelt, egyenletes ütemben fog tovább fejlődni. A növekedésnek jót fog tenni az erős munkaerőpiac, az élénk fogyasztás és a lakáspiac talpra állásának folytatódása. Általánosságban elmondható, hogy az USA-ban még mindig számos befektetési lehetőség van, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az üzleti ciklus előrehaladott szakaszában járunk, és mindent összevetve elmondható, hogy az árfolyam-különbözetek magasak, és az értékelési multiplikátorok sem alacsonyak. Ezért a jelenlegi piaci körülmények között nagyon fontos a gondos és szelektív részvényválogatás

Negatív hatások

Trump elnökké választása növeli a politikai bizonytalanságot is és aláássa a nemzetközi rendszer nyíltságába vetett bizalmat - véli Nick Peters portfóliómenedzser. Bár ezek elvont kockázatok, és nem könnyű felmérni, hogy pontosan hogyan fogják beárazni őket a piacok,

vélhetően legalábbis rányomják majd a bélyegüket a hangulatra.

A szakértő szerint a legjobb, amire Trump elnöksége kapcsán számíthatunk, hogy politikai céljainak érvényesítését a Kongresszus megakadályozza, hiszen nem titok, hogy egyes javaslatait még a republikánusok is ellenzik.

A feltörekvő piacoknak azonban komoly kockázatokkal kell szembenézniük.

Az új elnöknek komoly tervei vannak a feltörekvő piacokat érintő politikai irányelvekkel,

például a vámokkal és kereskedelmi korlátokkal, a NAFTA újratárgyalásával és a devizaárfolyamokat manipuláló országokkal kapcsolatban (ez utóbbi különösen Kína és Korea számára lehet rossz hír).Bár a gazdasági célszerűség enyhíthetné a negatív hatásokat, a piacok reakciója valószínűleg reflexszerű összerándulás lesz – főleg Mexikóban.