Ázsia nem örül az amerikai híreknek

Japán, tőzsde
Pedestrians are reflected on an electric quotation board displaying the Nikkei key index of the Tokyo Stock Exchange in Tokyo on March 17, 2016. Tokyo shares rose on March 17 after the Federal Reserve lowered its outlook for further US interest rate hikes and as Japan recorded its first trade surplus in two months. / AFP / KAZUHIRO NOGI
Vágólapra másolva!
Donald Trump nyerte az amerikai elnökválasztást, az ázsiai tőzsdék pedig jelentős veszteségekkel reagáltak az elnökválasztás eredményére.
Vágólapra másolva!

A befektetők a biztonságosnak vélt eszközökbe – például aranyba vagy japán jenbe – teszik a pénzüket, minden jelentősebb távol-keleti tőzsde nagy eséssel reagált az amerikai hírekre, írja a BBC. A portál kiemeli, hogy több elemző is arról beszélt korábban, hogy

Trump győzelme hasonló sokkot okozhat a piacokon, mint korábban a brexitszavazás.

A távirati iroda összeállítása szerint

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben nagyon erős veszteségben zártak a tőzsdék,

élükön Japánnal: Tokióban a 225 válogatott részvény,

  • a Nikkei mutatója 5,36 százalékkal,
  • a szélesebb körű Topix-index 4,57 százalékkal zuhant zárásra,
  • a dél-koreai Kospi 2,57 százalékos,
  • az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 pedig 1,92 százalékos mínuszban zárt,
  • a sanghaji tőzsde pedig 0,62 százalékkal csökkent.

A Morgan Stanley Capital International, a világ egyik legnagyobb befektetési szolgáltatója által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 2,92 százalékkal, 429,82 pontra süllyedt hajnalra.

Esést várnak az amerikai piacon is

A BBC azt írja, hogy várakozásaik szerint a Dow Jones 4 százalékos mínuszban fogja kezdeni a kereskedést, míg a londoni FTSE 100-nak több mint 3 százalékos mínuszt valószínűsítenek.
A dollár jelentősen gyengült a főbb devizákhoz képest. A dollárindex – a dollár értékét a hat főbb valutából, az euróból, a jenből, az angol fontból, a kanadai dollárból, a svéd koronából és a svájci frankból álló kosárhoz viszonyító mutató – 1,47 százalékkal 96,44 pontra csökkent.

Beszakadt a pezó is

Hajnalban a pezó több mint 11,5 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben, és áttörte a 20 dolláros határt, miközben nem sokkal korábban még 18,1634 mexikói pezóért lehetett venni egy dollárt. A mexikói valuta még soha nem veszített ilyen rövid idő alatt ennyit az értékéből.