Bezárja hat magyarországi üzletét a 132 éves cég

Fenntartható fejlődés a divatiparban: avagy legyél te is tudatos és etikus vásárló
trend
A londoni Oxford Street-en található Marks and Spencers női osztályán
Vágólapra másolva!
Hat magyarországi üzletét akarja bezárni a Marks & Spencer. A cég 1992 óta van jelen Magyarországon. A cég azt javasolja magyarországi munkavállalóinak, hogy üljenek le egyeztetni. A Marks & Spencer egyébként ma világszerte körülbelül 2100 munkatárssal kezdte meg az egyeztetést, beleértve a 129 magyarországi munkatársat is. A M&P a franchise felé nyit. 
Vágólapra másolva!

A Marks & Spencer azt közölte, hogy párbeszédet kezdeményez munkavállalóival hat saját tulajdonú magyarországi üzletének bezárásáról. A javaslatokat a Marks & Spencer az után dolgozta ki, hogy átfogó vizsgálatnak vetette alá 466 saját tulajdonú nemzetközi üzletét.

Hat üzlet, 129 alkalmazott

A Marks & Spencernek Magyarországon az Alleeban, az Arenában, a Duna Plazában, a Mammutban, a Váci utca 27. szám alatt és a West Endben van boltja.

A Marks & Spencer nemzetközi érdekeltségei két részre oszlanak: saját tulajdonban álló részre, amely számos piacon veszteséget termel, és nyereséges franchise modellre, amely a tavalyi évben 87 millió angol font nyereséget termelt.

Tavaly a csoport saját tulajdonú üzletei tíz országban összesen 45 millió angol font bevétel mellett

171 millió angol font veszteséget termeltek,

továbbá néhány piac ezek közül az utóbbi öt évben folyamatosan veszteséges.

A Marks and Spencers női osztálya Forrás: AFP

A cégcsoport vizsgálata kimutatta, hogy ennek számos oka van: többek között a saját tulajdonú üzletportfólió elaprózottsága és a méretgazdaságosság hiánya. Emellett ezeken a piacokon korlátozott a jövőbeli növekedés lehetősége is.

Be kell zárni a magyar boltokat

A Marks & Spencer

saját tulajdonú üzletei bezárását javasolja

Kínában és Franciaországban, valamint Észtországban, Litvániában, Lengyelországban, Szlovákiában, Romániában, Hollandiában, Belgiumban és Magyarországon.

A cégcsoport a javaslatokkal kapcsolatban egyeztetésbe kezdett 129 magyarországi munkatársával.

Jonathan Glenister, a Marks & Spencer Európáért, Kínáért és Indiáért felelős regionális igazgatója azt mondta, a ma bejelentett javaslataink nemzetközi érdekeltségeink átfogó vizsgálata alapján születtek, beleértve a magyar piaci teljesítményünk és lehetőségeink részletes értékelését. A vizsgálatunk megmutatta, hogy az elmúlt három évben Magyarországon folyamatosan küzdöttünk a befektetésünk megtérüléséért, és

Soha nem könnyű olyan változtatásokat javasolni, amelyek hatással vannak a munkatársainkra. Most párbeszédet kezdünk a magyarországi munkatársakkal, és figyelmesen meghallgatjuk a javaslatainkkal kapcsolatos visszajelzéseiket.

A jövőre nézve a Marks & Spencer azt javasolja, hogy kevesebb százszázalékos tulajdonban lévő üzlettel működjenek tovább, és nagyobb hangsúlyt kapjanak a közös vállalkozások és a franchise-társulások.

A Marks & Spencer vállalatról:

  • A Marks & Spencer kiváló minőségű, ruházati és háztartási termékeket, valamint kiváló minőségű élelmiszereket forgalmaz.
  • A Marks & Spencert 1884-ben alapították.