A sertésáfa csökkentését meg sem érzi a költségvetés

ÁLLAT sertés malac disznó setés
Újlengyel, 2009. április 27. Malacok az újlengyeli sertéstelepen. Egy fokozattal emelte - hármasról négyesre - a sertésinfluenza veszélyének súlyosságát jelző riasztási szintet az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A világ egyetlen térsége sincs biztonságban a madár-, a sertés- és az emberi influenza genetikai állományát társító A/H1N1 új vírustól, amely Mexikóban valószínűsíthetően másfélszáznál több ember életét követelte. A WHO nem tekinti elkerülhetetlennek a világjárvány kitörését, ezért a fokozott egészségügyi előírások betartását kérik. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A várt 20-22 milliárd forint felét sem érte el sertés tőkehús áfacsökkentése miatti költségvetési bevételkiesés, közölte a Földművelésügyi Minisztérium agrárpiaci főosztályának vezetője egy szakmai tanácskozáson.
Vágólapra másolva!

Tarpataki Tamás a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett húsipari vállalati fórumon arról beszélt, hogy az áfa mérséklése átfogó igény volt, nemcsak a sertés, hanem a többi élelmiszeripari ágazat részéről is.

A magas áfa ugyanis – amellyel az élelmiszerek többsége forgalomba kerül Magyarországon –, jelentős csábítást jelent a csalásra,

és rontja a versenyképességet, emellett az adónem megfizetésének elkerülése nagy költségvetési bevételkiesést okoz, fejtette ki. Szerinte az áfacsökkentés visszaszorítja a feketegazdaságot, mert egy bizonyos adómértéknél már „nem éri meg trükközni”.

Még várni kell az 5 százalékos áfára

A szaktárca javasolta ugyan, hogy az alapvető élelmiszereket sorolják az 5 százalékos áfakulcs alá, de a költségvetési bevételkiesés mértéke miatt egyszerre nem lehetett végrehajtani. Első lépésként a sertéságazatban 2014 január elsején az élő sertés és félsertés áfakulcsa csökkent 5 százalékra, az idén januárban pedig a tőkehús áfája mérséklődött erre a szintre. Tarpataki Tamás szerint ez utóbbit már a fogyasztók is érezték.

A vártnál kisebb költségvetési bevételkiesést okozott a sertésáfa csökkentése Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős alelnöke elmondta, hogy az általános forgalmi adó csökkentése a fair piaci verseny feltételeinek megteremtéséhez fontos eszköz. Az elmúlt három év tapasztalatai azt mutatják, hogy

ahol az 5 százalékos áfakulcsot bevezették, ott lényegesen kisebb lett, sőt megszűnt az áfacsalás.