Tovább nyirbálják a bankárok bónuszait

Wall Street New York tőzsde részvény USA
(FILES) Street signs February 10, 2009 outside the New York Stock Exchange. US stocks ticked upward April 5, 2010 as traders returning from the long Easter weekend reacted to Friday's labor report showing the biggest job growth in three years in March amid recovery from recession. The Dow Jones Industrial Average rose 4.83 points (0.04 percent) to 10,931.90 in early trades, extending Thursday's solid gains. The tech-rich Nasdaq composite climbed 6.68 points (0.28 percent) to 2,409.26 and the broad-market Standard & Poor's 500 index gained 2.01 points (0.17 percent) at 1,180.11. AFP PHOTO/Stan Honda/ FILES (Photo credit should read STAN HONDA/AFP/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Wall Street bankárainak bónuszai a várakozások szerint idén is csökkennek, ami már a második ilyen év lenne egymás után. A gyenge üzleti hangulat és a szigorú szabályozások ugyanis negatívan hatnak a banki díjakra és profitokra.
Vágólapra másolva!

Az összeolvadások és felvásárlások piaca idén lassulást mutatott, számos vállalat pedig inkább elhalasztotta a tőzsdére lépést, ami kellemetlen hatást gyakorolt a banki díjakra. Ezzel párhuzamosan a növekvő szabályozások következtében a pénzintézetek üzleteken realizált nyereségei is csökkentek – írja a Business Insider.

Mindebből adódóan az összesített éves juttatások, melyek magukban foglalják a készpénzbónuszokat és a részvényjutalmakat is, 5-10 százalékkal zsugorodhatnak idén a Wall Streeten az elmúlt évhez képest.

A legnagyobb eséseket várhatóan a befektetési bankok dolgozói szenvedhetik el.

Az ő bónuszaik 10-20 százalékkal is csökkenhetnek.

Rajtuk kívül a részvénypiaci kereskedők is rosszul járhatnak. Idén várhatóan 5-15 százalékkal kapnak kevesebbet, ahogy a befektetők eltávolodtak a kötvényeknél kockázatosabb részvényektől. Ebből adódóan

viszont a kötvénypiaci kereskedők valamivel jobban kereshetnek, az ő bónuszaik várhatóan „csupán” 10 százalékkal esnek majd.

A kötvénykereskedés egyébként a legtöbb nagybanknál megélénkült az idei harmadik negyedévben, megállítva a Wall Streeten évek óta meglévő zsugorodási trendet.

Idén is rossz évük lehet a bankároknak Forrás: 123rf.com

Miközben pedig a felvásárlásokkal és összeolvadásokkal foglalkozó szakemberek is 5-10 százalékkal kevesebb bónuszra számíthatnak, az egyetlen csoport, amely jól járhat idén, az a kereskedelmi bankároké. Ők ugyanis

0-5 százalékos emelkedésre számíthatnak,

ami ebben a mezőnyben jó eredménynek minősül.

Ezzel párhuzamosan a bankok idén bevételeik durván 40 százalékát különítették el dolgozóik kifizetésére, ami megfelel a tavalyi év arányának – derül ki a fenti számokat is közlő Johnson Associates jelentéséből.

A következő év szintén igen kemény lehet a bónuszok szempontjából, ahogy a szabályozások továbbra is nyomást helyeznek majd a díjakra – hangsúlyozta a vállalat ügyvezető igazgatója, Alan Johnson.