Importtilalom a magyar baromfira a madárinfluenza miatt

felirat FOTÓ ÁLTALÁNOS információs tábla KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY lezárt terület sorompó tábla
Füzesgyarmat, 2015. február 26. Figyelmeztető tábla 2015. február 26-án egy Füzesgyarmat határában lévő kacsatelepen, ahol madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) állategészségügyi diagnosztikai igazgatósága. A járványügyi előírásoknak megfelelően leölik a teljes állatállományt, több mint 100 000 kacsát. MTI Fotó: Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
A Békés megyében kimutatott madárinfluenza-vírus miatt több, Európai Unión kívüli ország is megtiltotta az élő baromfi és különböző baromfitermékek exportját az érintett megyéből vagy Magyarországról.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint

a Dél-Afrikai Köztársaság, Hongkong, Izrael és Japán vezetett be korlátozásokat

élő baromfira, keltetőtojásra, illetve baromfihúsra és húskészítményekre.

Az Európai Unión belülre valamennyi, korlátozás (védő- vagy megfigyelési körzet) alá nem vont területről lehet baromfit és termékeket is kiszállítani – tették hozzá.

A járványügyi helyzet függvényében a korlátozások változhatnak, enyhülhetnek – hívja fel a figyelmet a közlemény. Ezért a Nébih javasolja: az érintettek a szállítások előtt tájékozódjanak az aktuális helyzetről a hivatal folyamatosan frissülő weboldalán.

Forrás: MTI/Rosta Tibor

A Nébih felhívja az állattartók figyelmét az általános járványvédelmi intézkedések betartásának fontosságára, valamint arra, hogy jelezzék az állatorvosuknak vagy az állategészségügyi hatóságnak, ha állataikon bármilyen tünetet észlelnek. Az általános előírásokat az országos főállatorvos határozata értelmében a baromfiállományok fedett helyen történő etetésével, itatásával és a takarmány zárt tárolásával kell kiegészíteni. Ez az intézkedés az egész országra kiterjed.

A közlemény emlékeztet: múlt pénteken magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma egy Békés megyei, nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban.

Az érintett tótkomlósi állattartó telepen hétfőn befejeződött a mintegy kilencezres pulykaállomány felszámolása.