Nőttek az MNB devizatartalékai

2016. 08. 18. Budapest Illusztráció MNB Magyar Nemzeti Bank Szabadság tér 9. Épület, Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja
Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja. 2016. 08. 18.
Vágólapra másolva!
Októberben 1,339 milliárd euróval emelkedtek a jegybank nemzetközi tartalékai és ismét megközelítették a 25 milliárd eurót. A tartalékok február óta először emelkedtek ebben az évben és május óta nem voltak ilyen magas szinten, derült ki a jegybank honlapján megjelent legfrissebb adatokból. Az emelkedést feltehetően az uniós pénzek beáramlása okozta.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben 470 millió euróval csökkentek a tartalékok annak ellenére, hogy 546 millió euró uniós forrás áramlott be az országba. Márciustól szeptember végéig 8 milliárd euróval csökkentek a tartalékok, október végén 7,112 milliárddal voltak alacsonyabbak mint egy évvel korábban és 5,323 milliárddal estek a tavaly év végi szintjükhöz képest.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 óta a külső sérülékenység megítélésének javítása érdekében számos lépést tett,

amelyekből eleve következett a devizatartalék szintjének csökkenése.

A jegybank meghirdetett stratégiája szerint addig engedi csökkenni a nemzetközi tartalékok szintjét, amíg a befektetők és a jegybank által is kiemelten követett Guidotti-szabály szerint az még érdemben meghaladja az éven belüli lejáratú külső adósság mértékét, ami az idei év közepére 19,8 milliárd euróra csökkent.