Nyomor és fényűzés Ukrajnában

Luxus
HONG KONG, CHINA - NOVEMBER 26: A bracelet made of diamond valued in 30,000.00 USD is shown during the Hong Kong International Jewellery Manufacturers' Show in Hong Kong, China on November 26, 2015. Xaume Olleros / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Bár Ukrajnát csak a Nemzetközi Valutaalap hitele menti meg az államcsődtől és a lakosság jelentős része nyomorog, a politikai elit elképesztő luxusban él, derül ki a köztisztviselők vagyonnyilatkozaiból.Több millió dolláros készpénztartalék, yachtok, autókollekciók, sőt, saját templom és űrutazás is szerepel a listákon.
Vágólapra másolva!

Döbbenetes tételek szerepelnek a világ egyik legkorruptabb országának számító Ukrajna állami tisztviselőinek frissen közzétett vagyonnyilatkozataiban, melyekből a CNN Money szemezgetett.

A bevallásra kötelezett 80 ezer személy jelentős része elképesztő vagyont halmozott fel, miközben az országot évek óta csak nemzetközi hitelekkel lehet megmenteni az államcsődtől.

A nyakig eladósodott Ukrajna 2014 előtt moszkvai hitelekből élt, majd a krími válság után 47 milliárd dollár keretösszegű nemzetközi mentőcsomagot kapott, melynek egy része az IMF kölcsöne.

A ukrán állami elit nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozatai bővelkednek a luxusholmikban.

Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Xaume Olleros

Többen dollármilliókat tartanak otthon készpénzben, autókollekciókat őriznek, és számos luxustárgy birtokosai. A listán yachtok, Fabergé tojások, krokodilbőr-kabátok, luxusórák és ékszerek is szerepelnek,

egy képviselő például magántemplomot építtetett, egy kollégája korai keresztény relikviákra tett szert (melyeket állítólag már felajánlott az egyháznak), de szerepel a listán egy űrutazásra szóló jegy is, melyet egy polgármester vásárolt.

Az adóhatóság vezetője, Roman Nasirov például két millió dollár készpénzt, luxusbundákat, drága órákat, borkollekciót és számos ingatlant vallott be.

A helyzet bizarr, hiszen maga Nasirov próbál fellépni

a korrupció ellen, amely a Transparency International szerint Nigéria és Tádzsikisztán szintjén áll.


Eközben a lakosság nagy része nyomorban él,

az ukrán átlagfizetés havi 47 ezer forintra tehető, és a gazdaság teljesítménye lehangoló.

Kijev mély recessziót él át évek óta, a nemzeti bank tartalékai megcsappantak, az infláció magas, jelentős a tőkekimentés és szinte alig akad új befektetés.

Emlékezetes, hogy 2014 február végén Viktor Janukovics korábbi ukrán elnök bukása után a hátrahagyott rezidenciáján is luxuskörülményeket találtak.

A Kijev melletti hatalmas birtokon saját állatkertet és golfpályát is üzemeltettek, és önálló magánhadseregre emlékeztető biztonsági szolgálat is működött.