Kgfb: már válogathat az új kötelezők között

Így szúrnak ki a jó vezetőkkel, új kötelező biztosítási díjak, túl sok kedvezmény a balesetmentes sofőröknek
Vágólapra másolva!
Megjelentek az új tarifák, amelyek alapján úgy tűnik, hogy tovább emelkedik a kötelező biztosítások díja. A Biztosítás.hu szerint nagy kérdés, hogy a több éve tartó díjemelkedés idén eléri-e azt a szintet, amikor újra autósok tömegei cserélik biztosításaikat olcsóbbra. A Netrisk.hu szerint 10-12 százalékos díjemelkedést hoz az idei kötelezőkampány, és 100-120 ezer szerződésváltás várható 20 ezer forint körüli átlagáron.
Vágólapra másolva!

Átlagosan néhány ezer forintos díjemelkedéssel számolhatnak az autósok a novemberi kampányban, bár sokan közülük akár kedvezőbb díjat is találhatnak maguknak, amennyiben kihasználják a biztosítók közötti versenyt, derült ki a Biztosítás.hu reggeli elemzéséből. A körülbelül egymillió, még év végi évfordulóval rendelkező érintett autós számára izgalmas kampány ígérkezik, mivel a 13 biztosító közül három (a K&H, a Posta és a Köbe) nem hirdetett új díjat a kampányra, az MKB biztosító pedig kivonul a kötelező biztosítási piacról.

A közel százezer kötelező biztosítással rendelkező MKB Biztosító kivonulásának első lépéseként kivétel nélkül felmondja év végi évfordulós ügyfeleinek szerződéseit, írja közleményében a Biztosítás.hu. A portál szerint ez nemcsak azt jelenti, hogy ezen autósoknak új biztosítót kell keresniük maguknak a kampányban, de élénkíti is a biztosítók közötti versenyt, hiszen az MKB-től távozó autósoknak mindenképpen új biztosítót kell választaniuk, amit nyilván a díj alapján fognak megtenni. Az előző évek tapasztalata, hogy

az autósok 90 százalékban ahhoz a biztosítóhoz szerződnek, ahol a legolcsóbb díjat találják.

A három, új díjat most nem hirdető biztosító ebben a versenyben jelenleg is érvényes tarifájával, míg a többiek a ma hajnalban meghirdetett új díjaikkal vesznek részt.

Az átlagos díj már 30 ezer forint felett

A kötelező biztosítási díjak 2010 óta folyamatosan emelkednek, és mára ismét elérték az évi 30 ezer forint feletti átlagot. A biztosítót váltó autósok száma ezzel szemben folyamatosan csökkent – míg 2008-ban még 1,5 millióan, addig tavaly már csak 150 ezren váltottak közülük, közölte a Biztosítás.hu. A portál adatai szerint az előző években 3-5 ezer forint volt a váltókat motiváló megtakarítás összege, de ez mára már 5 és 10 ezer forint közé emelkedett.

10-12 százalékos drágulás jöhet

A Netrisk.hu gyorselemzése szerint az átlagos díjnövekedés mértéke várhatóan 10-12 százalékos lesz. A biztosításközvetítő cégnél kötött új szerződések átlagdíját 20 ezer forint körüli értékre várja, szemben a tavalyi 18 ezer forinttal. Mint írják, a korábbi évekénél csendesebb kampány várható mintegy 100-120 ezer szerződésváltóval. A január elsejétől érvényes tarifák idén minden eddiginél korábban, már a kora délelőtti óráktól elérhetők a Netrisk.hu oldalán.

Drágulnak a kötelezők Forrás: AFP/Julian Stratenschulte

„Az átlagdíjak pontosabb alakulását, illetve az idén legtöbb ügyfelet szerző biztosítók sorrendjét az első néhány ezer megrendelés alapján, a következő napokban látjuk majd, de az előzetes kalkulációk szerint jó eséllyel két számjegyű emelkedésre számíthatnak az autósok – hangsúlyozza Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. – Az idei díjakban különösebb strukturális változást nem látunk,

a bankszámláról történő utalással, valamint az elektronikus biztosítói kapcsolattartás vállalásával lehet elérni.”