Jelentős tehercsökkentésre lenne szükség

cég alapítás felszámolás kockázat grafikon számológép illusztráció
cég alapítás felszámolás kockázat grafikon számológép illusztráció
Vágólapra másolva!
A járulékcsökkentés jelentős, legalább tíz százalékpontos mérséklésére lenne szükség Magyarország versenyképességének javítása érdekében szakértők szerint. Kérdéses azonban, hogy a szükséges csökkentésre honnan teremti elő a forrásokat a kormány, és miként garantálható, hogy béremelésre fordítják az így megspórolt pénzt.
Vágólapra másolva!

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a versenyképesség javítása érdekében szükségszerű a járulékcsökkentés, és úgy vélte, legalább tíz százalékpontos mérséklés kellene ahhoz, hogy Magyarország versenyképességét javítsa a lépés.

dreamstime


A szakember rámutatott, hogy az euróra átszámolt - 2015-ös -

nettó bérek alapján Magyarország elmarad a környező országoktól.

A térségben az ausztriai nettó bérek a legmagasabbak, majd Szlovénia és Lengyelország következik, de Csehország és Szlovákia is megelőzi Magyarországot.

Ennek oka, hogy az egyedülállók - az egy keresettel rendelkezők - esetében

az élőmunkát terhelő elvonás mértéke nemzetközi mércével is magas.

A tavalyi OECD-adatok szerint Magyarországon Ausztriához hasonlóan mintegy 50 százalékos volt az elvonás, míg a környező országokban 35-40 százalék.


Németh Dávid szerint a járulékcsökkentés kedvező hatással lehet a munkaerőhiányra is. Ha pedig

a járulékcsökkentés megjelenik a munkavállalók bérében, azaz a munkaadók "átadják" a csökkentést, akkor a nettó bérek tovább emelkedhetnek, ami tovább élénkítheti a lakossági fogyasztást és a kiskereskedelmi forgalmat.


Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint mindenképp jelentősebb járulékcsökkentésre lenne szükség, viszont kérdés, hogy a költségvetés mennyit bír el. Az elemző úgy látja: mivel a költségvetés kiegyensúlyozott,

az ebből adódó a mozgástér mintegy 7 százalékos csökkentést tenne lehetővé.


Kiemelte: a járulékcsökkentés hozzájárulhat a bérek emelkedéséhez, ugyanakkor ez függ attól is, hogy

valóban béremeléshez köti-e a kormány a járulékok mérséklését.

Az elemző egyúttal felhívta a figyelmet a magyarországi munkaerőpiac másik problémájára, a szakképzett munkaerő hiányára, ami ugyancsak akadálya annak, hogy a vállalkozások több munkavállalót alkalmazzanak.