Leegyszerűsítették a bankszámlaváltást

spórolás bankszámla választással, bankfiók nyitvatartás, pénzintézet, bank
Vágólapra másolva!
Novembertől életbe lépett az a kormányrendelet, ami kötelezően előírja a pénzintézeteknek, hogyan kell eljárniuk számlaváltás esetén. A szabályok szerint az ügyfél az új számlavezető bankjának adott egyszerű meghatalmazással tudja elindítani a számlaváltást, ami alapján a pénzintézet 12 munkanapon belül elintézi az adminisztrációt - közölte az NGM.
Vágólapra másolva!

Az új és a régi számlavezető fog együttműködni számlavezetés esetén, átadják egymásnak a felhatalmazás alapján az élő állandó átutalási, beszedési megbízások, a váltás előtti 13 hónapban a beérkező rendszeres utalások adatait (például munkabér). Az új szolgáltató felveszi a kapcsolatot az ügyfél partnereivel is, és értesíti őket az új számlaszámról, így leveszik ezt a terhet az ügyfél válláról. A munkáltatónak is bejelentik, hogy mostantól az új számlaszámra utalják a fizetést, írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Egyszerűbb lett a bankváltás Fotó: Mudra László - Origo

Eddig közel 20 munkanapot vett igénybe a bankváltási folyamat, amely most a tárca szerint 12 napra csökken.

Csak kérni kell

A korábbi, a hitelintézetek szűkebb körét magába foglaló banki önszabályozást immár kikényszeríthető, minden intézményre kiterjedő állami szabályozás váltja: ezáltal lényegesen többen élhetnek a lehetőséggel. A jogszabály világosan tartalmazza, hogy a korábbi számlavezető pénzforgalmi szolgáltató nem utasíthatja vissza a fogyasztó számlaváltási meghatalmazását, írja az NGM.

A verseny lenyomhatja az árakat

A fizetésiszámla-váltás területén a gyakorlatban eddig számos nehézség mutatkozott.

Egy-egy év alatt alig pár száz számlaváltás történt, miközben közel 9 millió lakossági bankszámla van Magyarországon.

A mostani jogszabály az NGM szerint lehetőséget teremt ennél nagyságrendileg nagyobb számú számlaváltásra és a hitelintézetek között a fogyasztókért folyó verseny fokozására is. A tárca szerint az alacsonyabb díjakon és jobb minőségű szolgáltatásokon keresztül azok a fogyasztók is nyertesei lesznek az intézkedésnek, akik maradnak eddigi számlavezető pénzintézetüknél.