Lecsap a mágnásokra a brit adóhivatal

summit diplomacy politics Horizontal
Theresa May
Vágólapra másolva!
Theresa May brit kormányfő betartja korábbi ígéretét, és minden eddiginél erőteljesebben fellép az offshore cégekbe kimentett vagyonok megadóztatásáért. A 6500 leggazdagabb brit közül minden harmadik ellen folytat eljárást az adóhatóság, összesen kétmilliárd fontot kérnek rajtuk számon, de az adóparadicsomok részéről nagy az ellenállás.
Vágólapra másolva!

Adóelkerülés vagy illegális „adóoptimalizálás” miatt a brit szupergazdagok egyharmada ellen indult eljárás a közelmúltban a Financial Times értesülései szerint.

Az érintett 6500 ember a népesség 0,02 százalékát sem teszi ki, de a tőkenyereség után a kincstárba befolyó összadó 15 százaléka tőlük származik, míg az általuk befizetett személyi jövedelemadó és biztosítás 3,5 milliárd fontra tehető.

Theresa May Forrás: AFP/POOL

Az adóhivatal elsősorban az adózás elől külföldre menekített vagyonok után szeretné beszedni a jogos követeléseket, amelyek értéke elérheti a kétmilliárd fontot.

Átlagosan négy nyomozás jut egy főre, de az ügyek csigalassúsággal haladnak előre.


Hatezer esetben több mint másfél éve tart az eljárás, négyezer ügyben pedig több mint három éve. Ennek legfőbb oka, hogy

a külföldi adóparadicsomok hatóságai alig, vagy csak igen nehézkesen működnek együtt a brit nyomozókkal,

akik most már Jersey-re, Guernsey-re és a Kajmán-szigetekre elrejtett vagyonok után is szeretnék behajtani az adót. Ha csalást állapítanak meg, akkor az eredeti adó háromszorosát is kiszabhatják büntetésként.

A brit adóhivatal az offshore cégeket, befektetési alapokat és spekulatív alapokat is ellenőrzi, de munkájukat nehezíti, hogy

a valóságban Nagy-Britanniában élő legvagyonosabb emberek hivatalos lakhelye külföldön van.

A brit adóhivatal 2010 óta 2,4 milliárd fontot hajtott be az offshore vállalatoktól a brit lap értesülései szerint, ez jóval szerényebb összeg, mint amit korábban terveztek.

Sokkal kevesebb bevételre tettek szert a brit koronához tartozó Channel Islands és az Isle of Man adóparadicsomaiból, de

a Bermudákról, a Brit Virgin-szigetekről, Gibraltárról és a Kajmán-szigetekről is nehéz adatokat szerezni az ott bejegyzett cégekről.

A brit Oxfam szeptember végén közölt jelentése szerint Nagy-Britannia a világ egyik legegyenlőtlenebb országa, ahol

a leggazdagabb egy százalék több vagyonnal rendelkezik, mint a legszegényebb húsz százalék (13 millió fő) összvagyonának hússzorosa.

Theresa May brit kormányfő több beszédében is elítélte a nagyvállalatok felelőtlen adózási politikáját, és ígéretet tett a külföldre mentett pénzek megadóztatására.