Bárki lesz is az USA elnöke, az arany tovább ragyog

Gold arany
A small bullion weighing 500 grammes is leant against a large gold bar weighing 12 kilogrammes at a bullion dealer in Munich, Germany, 14 November 2008. Photo: Peter Kneffel
Vágólapra másolva!
Akárhogy is alakul az amerikai elnökválasztás, egyetlen győztese bizonyosan lesz az HSBC szerint. Ez pedig az aranypiaci befektető. A nemesfém ugyanis szép menetelés előtt állhat.
Vágólapra másolva!

Jóllehet az HSBC elemzői szerint Donald Trump győzelme jobban támogatná a menedékeszközként funkcionáló arany árfolyamát, a bank aranypiaci stratégája úgy látja, bárki nyeri a választást, a nemesfém legalább 8 százalékos ugrás elé néz – írja a Bloomberg.

Nagyobb kockázat, fényesebb arany

Tekintettel arra, hogy mindkét jelölt olyan kereskedelmi politikát támogat, amely az arany emelkedésének kedvez, a bank szerint

még Clinton győzelme is segítené a nemesfémet,

noha nem olyan mértékben, mint Trump sikere. Az arany ugyanis potenciális védelmet biztosít a protekcionista gazdaságpolitikával szemben, és Clinton is azon az állásponton van, hogy újra kell tárgyalni a fennálló szabadkereskedelmi egyezményeket.

Az arany árfolyamának változása Forrás: Investing.com

Az HSBC azzal számol, hogy amennyiben Trump lesz a befutó, az arany unciánkénti árfolyama 1500 dollárig emelkedhet. Ha viszont Clinton győz, a bank szerint 1400 dollárig várható az erősödés az év végéig. Mindazonáltal ha a demokraták elsöprő sikerrel megnyerik a Kongresszust is, akkor az fokozhatja az arany iránti keresletet – teszik hozzá.

Bizonytalanság és történelem

Hasonló véleményen van az ETF Securities vezető stratégája, James Butterfill is, aki szerint

az arany ára mintegy 10 százalékot emelkedhet Trump esetleges elnökségének egy éve alatt.

Ezt a fellépő politikai bizonytalansággal, az emelkedő inflációs kilátásokkal, valamint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed függetlensége elleni lehetséges fellépéssel indokolja az elemző.

Ez utóbbi tényező különösen fontos Butterfill számára, mivel úgy véli, a Trump elnökségével kapcsolatos bizonytalanságok elsősorban a Fed függetlenségével kapcsolatban igen súlyosak.

Az 1928-at követő történelmi tapasztalatok ezzel együtt azt mutatják, hogy az arany hajlamos jobban teljesíteni, ha pártcsere történik a Fehér Házban. Ebből következik, hogy a nemesfém általában gyengébben teljesít, amennyiben nem változik az adminisztráció.