Az észrevétlen névváltás sikere

Evan Spiegel, milliárdos, Snapchat, befektetés, fotóküldő
Evan Spiegel, a Snapchat alapítója, azaz a Snap Inc. CEO-ja, a világ legfiatalabb milliárdosa
Vágólapra másolva!
Túl azon, hogy az új szó, a rövid, csattanó hangsor nagyon jól kifejezi a villámvideózó alkalmazás funkcióját, más szempontból is jól sült el az átnevezés. Helyesen döntött a Snapchat. Pardon, a Snap.
Vágólapra másolva!

Amikor a Coca-Cola 1985-ben New Coke néven próbált újítani, az nagyon rosszul sült el. Hogy a Google új neve pontosan hogyan Alphabet (ha egyszer a termékek neve még mindig Google), talán még a leg tech-dörzsöltebb olvasók sem tudnák egészen pontosan meghatározni. De a Snapre keresztelt Snapchat ötletére egyelőre jól reagál a közönség.

Evan Spiegel, a Snapchat alapítója, azaz a Snap Inc. cégvezetője, a világ legfiatalabb milliárdosa Forrás: Forbes

Az Origo pár napja írta meg a névváltoztatást. A tűzhöz közel ez úgy történt, hogy néhány órával a Spectacles, az új termék bemutatása után jelent meg a Wall Street Journalben a Snap Inc. híre. Evan Spiegel CEO pusztán logikusnak nevezte a lépést: már nem csak csetelni lehet az alkalmazással, fölösleges a nevében hordoznia ezt a funkciót. Hozzátette, a „fun”, a baráti légkör érintetlen marad.

Az Entrepreneur cikke szerint a vállalat ebben a négy dologban volt nagyon ügyes:

  • a sima átmenet,
  • a jó időzítés,
  • a proaktív bejelentés, valamint a kereskedelmi szempontból jó ötletnek számító
  • idegborzolás

mind profizmusról árulkodik.

Új is, régi is

A rebranding jól tükrözi, hogy az új termék ellenére ugyanaz a cél: képi nyelven történetet mesélni. Annyira ismerős, hogy a régi felhasználók nem zavarodnak össze, annyira viszont újdonság, hogy lehet bővíteni a körüket.

A Spectacles, a sajtó találgatása szerint 130 dollár körül lesz az ára Forrás: AFP/Ho

Az időzítés

Se nem későn, se nem korán léptek. Ha egy márka sokat vár, mint a Yahoo, már nem tudja orvosolni a hibákat. Ha viszont elkapkodja, elidegeníti a még mindig kicsit bizonytalan felhasználókat és vásárlókat.

Úgynevezett véletlen

Okos húzás volt a hivatalos verzió szerint kiszivárogtatott, valójában nagyon is ésszel megtervezett videó. A felhasználó már csak ugrik arra, amit elvileg nem neki szántak, ilyen az emberi természet. Majd szinte azonnal kijött a megbízható és fontos hír, és spekuláció helyett ott volt az információ.

Legyen miért beszélni róluk

Az sem utolsó, hogy a cég így is ügyesen generálja a találgatásokat. Idén csaknem 2 milliárd dollár befektetést kaptak, Evan Spiegel pedig ravaszul elhintett néhány célzást arra, hogy hamarosan újabb váratlan fordulatokra számíthatunk.

Maga a névváltás épp annyira volt rejtélyes, hogy az borzolja a kedélyeket. Most tehát sokan találgatnak, sokan beszélnek a márkáról. Mindez együttvéve nagyon határozott lépés afelé, hogy a régi-új social csillag, a Snap a közösségi média egyre fontosabb szereplőjévé váljon.