Vágólapra másolva!
A tegnapi nem túl jó hírek hatására a reggeli tőzsdenyitás után nem sokkal csúnya történelmi mélypontra zuhant a Deutsche Bank részvényárfolyama. A papírokért már 10 eurót sem adtak. Ezzel együtt elemzők szerint nem fog bedőlni a legnagyobb német bank.
Vágólapra másolva!

A hajnali távol-keleti negatív hangulat átragadt az európai börzékre is. Délelőtt a vezető tőzsdék 1 százalék körül mínuszban mozogtak. A Deutsche Bank-részvények ára a rekordalacsony 9 euró 90 centes szintről valamivel 10 euró fölé pattant. A befektetőket már egy ideje idegesítik a bank zsugorodó eredményei és a származtatott termékek piacain meglévő kitettségei. Emellett csak súlyosbította a dolgot, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium nemrég 14 milliárd dolláros büntetést rótt ki a DB-re, mert rossz fedezetű jelzálog-befektetési termékeket forgalmazott az USA-ban a 2008-as válság környékén.

Deutsche Bank Forrás: REUTERS/Ralph Orlowski

A Capital Economics elemzői szerint a bírság a Deutsche Bank jelenlegi piaci tőkeértékének hozzávetőleg a 80 százalékával ér fel, és több mint kétszerese annak a tartaléknak, amit a bank a jogi eljárások költségeire tett félre. Más vélemények szerint 6 milliárd dollár feletti bírságnál a Deutsche Bank mindenképpen tőkeemelésre vagy külső pénzügyi segítségre szorul.

Mi lesz a német gazdasággal, ha mégis megremeg a Deutsche Bank?

A bank részvényeinek 56 százaléka német kézben van,

és a német háztartásokat különösképpen érintheti a részvények értékének zuhanása, ezáltal pedig komoly hatása lehet a német reálgazdaságra. Megvan a kockázata a más bankokra háruló átgyűrűző hatásoknak is. Végeredményben a hitelpiaci kondíciók feszesebbé válhatnak, és visszaesik a hitelkiáramlás, ez pedig elsősorban a hitelekre szoruló német kis- és középvállalati szektort érintené súlyosan.

A Deutsche Bank épülete Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Torben Andahl

A globális bankrendszer szintjén is az egyik legfontosabb pénzintézet a DB, és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megállapította még júniusban összeállított pénzügyi stabilitási jelentésében, hogy a globális rendszerszintű kockázathoz a Deutsche Bank nettó hozzájárulása volt a legnagyobb mértékű. Nem meglepő ezek után, hogy a jelenlegi helyzetet többen a Lehman Brothers amerikai óriásbank összeomlása utáni, vagy annál is súlyosabb válság előjeleként értékelték.

Vannak persze pozitív dolgok is. Ilyen például az, hogy a globális pénzügyi rendszer tőkeellátottsága ma sokkal jobb, mint 2008-ban volt. A Capital Economics szerint mindezzel együtt sem valószínű, hogy a Deutsche Bank összeomlik, mivel a Lehmanhoz mérve jelentős mennyiségű likvid eszköze van, és ezek jobb eloszlásúak szektorszinten és földrajzilag egyaránt.

A Deutsche Bank 600 milliárd eurónyi betétet gyűjtött Forrás: AFP/Arne Dedert

A Financial Timesnak nyilatkozó elemzők kiemelik, hogy a bank helyzete stabil: 600 milliárd euró betétet gyűjtött össze, a likvid tartalékok 215 milliárd euróra rúgnak, és az első féléves, adózás előtti eredménye is 1,7 milliárd euró profitot jelez. Fontos szempont, hogy mivel a bank túl nagy ahhoz, hogy bedőlni hagyják, ezért az Európai Központi Bank (EKB) forrásai is rendelkezésére állnak.

A nyugalomra intők hangsúlyozzák, hogy a bankfelügyeleti rendszer a válság óta lényegesen erősödött Európában, az EKB vésztartalékalapját is hasonló esetek elkerülésére hozták létre, a német gazdaság pedig egészséges állapotban van.

A DB mellett szól, hogy az európai bankfelügyelet júliusi ellenőrzése szerint erős a német bankrendszer, amely a gazdasági és pénzügyi környezet romlása esetén is fizetőképes maradna.

Beáll-e a német kormány a DB mögé, ha mégiscsak beüt a baj?

Nagyon pikáns dolog ez, hiszen míg a berlini pénzügyminisztérium kategorikusan cáfolta, hogy mentőcsomag készülne, azt senki sem gondolhatja komolyan, hogy baj esetén a német kormány ölbe tett kézzel nézné a pénzintézet összeomlását.

Ha a német kormány pénzügyi segítséget nyújtana a Deutsche Banknak,

azzal nevetségessé és hiteltelenné tenné az Európai Unió korábbi fogadkozásait különösen a ciprusi és a görög mentőcsomagok kapcsán, hogy az adófizetőkre többé nem lehet áthárítani a bankok hibáinak következményeit,

és ezzel az euróövezet banki és költségvetési uniójának megteremtése a még távolabbi jövőbe veszne.

Az Eurasia Group nevű londoni politikai-gazdasági kockázatelemző csoport szakértői rendkívül valószínűtlennek nevezték, hogy a német kormány tőkejuttatásban részesítené a Deutsche Bankot. A ház szerint ugyanis egy ilyen lépés a jövő évi kritikus jelentőségű németországi választások előtt

"politikailag kinyírná" Angela Merkel német kancellárt

– különös tekintettel az általa vezetett CDU legutóbbi tartományi választási vereségeire –, és még több szavazót terelne át a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párthoz.

Angela Merkel német kancellár Forrás: AFP/Johannes Eisele

Ráadásul ha az unióval sikerülne is engedélyeztetni a Deutsche Bank állami kisegítését, egy ilyen kivételezés az Európai Bizottság számára is rendkívüli politikai kockázatokat hordozna, mivel olyan vádaknak tenné ki a bizottságot, hogy szelektíven alkalmazza az EU-jogszabályokat az unió legerősebb gazdasága javára.