Meglepő devizát roppantana össze Trump győzelme

Aussie, Ausztrália, dollár
Vágólapra másolva!
Noha a mexikói peso árfolyama az elnökválasztási verseny egyik legjobb indikátorának számít, van egy olyan fizetőeszköz, amely még a mexikói devizánál is nagyobb pofont kapna, ha Donald Trump kerülne az elnöki székbe.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál dollárt érintené a legsúlyosabban, ha a republikánus jelölt nyerné az amerikai választásokat – mondja BK Asset Management devizastratégája, Boris Schlossberg. Az elemző természetesen kiemelte a mexikói peso mozgását a verseny során, amely szorosan összefügg azzal, hogy az aggodalmak szerint Trump győzelme esetén súlyosan zsugorodna az USA-ba irányuló mexikói export mértéke.

Éppen ezért az elmúlt időszakban sokan a pesón keresztül mérték, a piac melyik jelöltet tartja esélyesnek.

Mindazonáltal Schlossberg a CNBC-nek nyilatkozva hangsúlyozta, a piac már nagyrészt beárazta a peso árfolyamába a lehetőségeket. Az ausztrál dollár viszont közvetett módon, de annál súlyosabban lenne érintve Trump győzelmével, mivel a republikánus jelölt Mexikó mellett

Kínával foglalkozik a legtöbbet a külföldi gazdaságok közül.

Trump már többször kiemelte, meglátása szerint Kína komoly problémát jelent az amerikai gazdaság számára. Egyrészt rendszeresen hangsúlyozza, hogy az amerikai vezetőknek fel kellene lépniük a kínai árfolyampolitikával szemben, másrészt előterjesztette, hogy magasabb adókat kellene kivetni a kínai importtermékekre.

Az ausztrál dollár/amerikai dollár árfolyam mozgása Forrás: Investing.com

Mivel pedig Ausztrália legfontosabb kereskedelmi partnere Kína, és a szigetország gazdasága nagyban támaszkodik a Kínába irányuló exportra, így

Trump győzelme erősen visszaütne az ausztrál devizára.

Ráadásul az ausztrál parlament adatai szerint Kína számára Ausztrália a hatodik legfontosabb kereskedelmi partner, és ez a kapcsolat sokat fejlődött az évek során azzal, hogy Kína a fizikai infrastruktúra fejlesztéséről elkezdett átállni a társadalmi infrastruktúra fejlesztésére.

Mi több, mivel az ausztrál dollár haszonélvezője a kamatkülönbözeteknek az amerikai dollár ellenében, így

különösen kellemetlen lenne számukra, ha Trump győzelmével bekövetkezne a valószínűsíthető kamatemelkedés.

Az NBC News/Survey Monkey kutatás szerint egyébként a várhatóan szavazó válaszadók 52 százaléka Hillary Clintont tartotta az első elnökjelölti vita győztesének, míg csupán 21 százalék gondolta, hogy Trump nyert. A mexikói peso a vita idején jelentős, míg az ausztrál dollár enyhe emelkedést mutatott.