Fontos határidő exportáló vállalatoknak

Vágólapra másolva!
A magyar cégek szeptember 30-ig nyújthatják be a külföldi áfa visszaigénylésére kérelmeiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak - figyelmeztetett a pénteki határidőre a Mazars könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat.
Vágólapra másolva!

A jogvesztő határidőig

30 uniós és unión kívüli országból kérhetnek visszatérítést 2015-ös vásárlásaik után

a magyar áfaalanyok. A kérelmet elektronikus formában, ELEKAFA nyomtatványon lehet beterjeszteni az adóhatósághoz, országonként külön-külön dokumentumban.

Visszaigényelhető áfa

Ha a benyújtott kérelem teljes naptári évre vonatkozik, úgy a visszaigényelhető áfa legkisebb összege 50 euró. Lehetőség van nem teljes naptári évre vonatkozó kérelem benyújtására is, feltéve, hogy a visszatérítendő áfa összege eléri a 400 eurót.

A külföldi áfavisszatérítési kérelmet azok a belföldi adóalanyok nyújthatják be, akiknek beszerzéseire valamely uniós tagállamban 2015-ben az ottani általános forgalmi adót számították fel és jogosultak az áfa levonására.

A lehetőség nem csupán az uniós tagállamokra, hanem az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagországaira, Svájcra, Liechtensteinre és már Norvégiára is vonatkozik. A Mazars arra is rámutat, hogy a

Norvégiából történő visszaigénylések esetében nemcsak a 2015-ben, hanem a 2014-ben teljesített ügyletek után is be lehet nyújtani a visszatérítési kérelmet.

A nem uniós tagállamok vonatkozásában az adott ország adóhatóságához kell beadni a kérelmet.