Csökkentik az olajkitermelést az OPEC tagállamai

olaj kitermelés olajkitermelés
2856141 05/21/2016 An oil pumpjack in the Seversky district of the Krasnodar Territory. Vitaliy Timkiv/Sputnik
Vágólapra másolva!
2008 óta először sikerült az OPEC tagállamoknak megállapodni a kőolaj kitermelés csökkentéséről. A döntés hatására a világpiaci árak öt százalékkal emelkedtek.
Vágólapra másolva!

Az olajtermelés mérsékelt korlátozásáról állapodtak meg szerda este az OPEC tagállamai - közölték az algériai fővárosban tartott Nemzetközi Energia Fórum résztvevői.

Öt százalékkal ugrottak az olajárak

A megállapodás értelmében a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC)

napi 32,5-33 millió hordóra fogja korlátozni a termelést

a jelenlegi, becslések szerint 33,24 millió hordós napi szintről.

Napi 32,5-33 millió hordóra csökkentik a termelést Forrás: Sputnik/Vitaliy Timkiv

A döntés hatására több mint 5 százalékkal ugrottak meg a világpiaci olajárak, hordónként 48 dollár fölé emelkedve. Az olajárak alakulása kedvezően befolyásolta a New York-i értéktőzsde irányadó mutatóit is.

Az oroszokat is felkérik, hogy csatlakozzanak

A tagállamoknak 2008 óta első ízben sikerült ilyen megállapodásra jutniuk, miután az országcsoportot vezető Szaúd-Arábia az alacsony olajárak nyomására enyhített az "ősellenfelével", Iránnal szembeni álláspontján.

- mondta Bijan Zanganeh iráni olajipari miniszter, aki a korábbi találkozókon újra és újra összetűzésbe került Szaúd-Arábiával.

A megállapodás napi 700 ezer hordós csökkentést jelent - fűzte hozzá az iráni miniszter.

Hogy ezen belül melyik országnak mennyivel kell majd visszafognia a saját olajtermelését, arról az OPEC következő hivatalos találkozóján, november 30-án Bécsben döntenek majd. Ekkor már az OPEC-hez nem tartozó országokat, így például Oroszországot is felkérik majd, hogy csatlakozzon a termelés csökkentéséhez.