Görögországban felgyorsítják a privatizációt

Görög államadósság CIPRASZ, Alekszisz interjú Közéleti személyiség foglalkozása miniszterelnök politikus Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök
Athén, 2015. június 30. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök interjút ad az ERT állami tévétársaság athéni stúdiójában 2015. június 29-én, hat nappal a Görögország nemzetközi hitelprogramjáról tartandó népszavazás előtt. (MTI/EPA/Aléxandrosz Vláhosz)
Vágólapra másolva!
A görög parlament újabb, az ország nemzetközi hitelezői által követelt megszorító intézkedéseket fogadott el, mindenekelőtt az állami víz- és áramszolgáltató cégek privatizálásáról, jelentette be Jorgosz Varemenosz házelnök.
Vágólapra másolva!

A vonatkozó törvénytervezetet a honatyák 152 szavazattal 141 ellenében fogadták el. A javaslatot kizárólag a kormánykoalíció pártjainak, vagyis az Alekszisz Ciprasz vezette, radikális baloldali Szirizának és jobboldali Független Görögöknek (ANEL) a képviselői támogatták. Az ellenzéki pártok, élükön a jobboldali Új Demokráciával egységesen ellene szavaztak.

Pénzhez jutnak a görögök

A parlamenti döntés megnyitja az utat a Görögországnak szánt hitelek egy újabb, 2,8 milliárd eurós részletének folyósítása előtt, ami június óta váratott magára a hitelezőkkel folytatott tárgyalások elhúzódása miatt.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Aléxandrosz Vláhosz

A rendőrség szerint mintegy félezren tüntettek kedd este Athénban a parlament épületénél az állami vízszolgáltató társaságnál (EYDAP) működő szakszervezetek és a közműcégek „elkótyavetyélését” elítélő kisebb baloldali pártok felhívására.

Átszerveznek és privatizálnak

Az új törvény – amelyet az elmúlt évek más megszorító intézkedéseihez hasonlóan sürgősségi eljárással fogadtak el – egyebek között

a görög árampiac átszervezéséről, a privatizáció felgyorsításáról és a nem teljesítő banki hitelek rendezésének módjáról rendelkezik.

A parlamenti szavazást tíz nappal a Görögországot 2010 óta hitelező Európai Unió és Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőinek soros athéni látogatását követően tartották meg.