Jövőre nagyobb lehet a gazdasági növekedés

hitelminősítés, hitelminősítő, Standard & Poor’s
Standard & Poor's headquarters in the financial district of New York on August 6, 2011. The United States' credit rating was cut for the first time ever August 5 when Standard and Poor's lowered it from triple-A to AA+, citing the country's looming deficit burden and weak policy-making process. AFP PHOTO/Stan HONDA
Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság az idén 2 százalékkal, míg jövőre 2,7 százalékkal bővülhet a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb előrejelzése szerint, az államháztartás hiánya a kormányzati várakozásoknál kissé rosszabb, idén 2,3 százalék, jövőre 2,5 százalék lehet GDP-arányosan, az államadóssági ráta pedig a tavalyi 75,3 százalékról idén év végére 74,5, míg jövőre 73,7 százalékra csökkenhet.
Vágólapra másolva!

Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke a kutatóintézet idei harmadik negyedéves sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy az idei nem rossz év, de növekedési mélypontot jelenti a jelenlegi gazdasági ciklusban, az előrejelzésük változatlan 2016-ra.

Javított a GKI

Kifejtette, hogy jövőre az uniós forrásokból finanszírozott beruházási aktivitás kezdődő felpörgése, az üzleti beruházások élénkülése és az alig lassuló dinamikájú fogyasztás miatt

2017-ben a növekedési ütem 2,7 százalékra, a korábban várt 2,5 százaléknál jobban gyorsulhat,

a hitelminősítők felminősítését is figyelembe véve. A mélypontot a beruházásokban idén az uniós támogatások beáramlásának visszaesése okozza, 2017-ben azonban ez újra elkezd gyorsulni, tette hozzá.

A Standard & Poor's felminősítése is segítheti a növekedést Forrás: AFP/Stan Honda

Szerinte a belső és a külső egyensúlyi folyamatok kedvezőek, az infláció alacsony, fél százalék körül alakulhat idén, míg jövőre 1,5 százalékkal emelkedhetnek az árak.