Így néz ki a magyarok átlagos napja

házimunka, gdp, takarítás, illusztráció
Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal időmérlege a magyarok egy átlagos napját mutatja be tevékenységek szerint egyetlen, több mint 166 ezer elemet tartalmazó grafikonon. Az adatokat 2009/2010-ben rögzítették.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal 2009. október 1. és 2010. szeptember 30. között időmérleg-felvételt készített a magánháztartásokban élő 10–84 éves népesség körében. Hasonló felvétel 1963 óta eddig összesen hatszor volt.

Évente 11 milliárd óra nem fizetett munkát teljesítenek a magyarok Forrás: AFP

Az időmérleget itt tudja elérni>>>>>

A vízszintes vonal a mintanépességből kiválasztott egy fő egy átlagos napját mutatja, tevékenységek szerint. A függőleges vonal a kiválasztott mintanépesség egy átlagos napján az adott percben végzett tevékenységek arányát szemlélteti.

A grafikont itt találja>>>>

A KSH időmérlege Forrás: KSH

Ezzel Magyarország az időmérleg-felvételek tekintetében nemzetközi szinten is élen jár – közölte a KSH.

A KSH 13 ezer időmérlegnaplót készített.

Megnéztünk egy napot

Kiválasztottunk egy napot, ahol megállítottuk az időmérleget, naponta többször.

Reggel 8 órakor az időmérleg alapján az látszik, hogy a válaszadók

20 százaléka házimunkát végez,

18 százaléka fizetett munkát végez, a megkérdezettek 16 százaléka reggelizik, 7 százalék éppen utazik, 12 százalék pedig még alszik.

Reggel 10-kor az időmérleg szerint a megkérdezettek 22 százaléka dolgozik, 28 százaléka házimunkát végez, 3 százalék még mindig alszik, 5 százalék tévét néz, a megkérdezettek 5 százaléka pedig vásárol.

Nagyon sok időt töltünk házimunkával Forrás: KSH

Délután kettőkor ugyanannyian töltik a szabadidejüket, mint amennyien dolgoznak, 20-20 százalékon áll mindkettő, 7 százaléka a megkérdezetteknek alszik, 9 százalék pedig utazik.

Délután hatkor a válaszadók 5 százaléka még mindig dolgozik, 7 százalék utazik, 18 százaléka tévét nézett. Este 8-kor már a megkérdezettek 50 százaléka ült a tévé előtt, 1 százaléka sportolt, 10 százaléka evett,

5 százaléka pedig valamilyen házimunkát végzett.

Este 10-kor a megkérdezettek 54 százaléka aludt, 23 százalék pedig tévét nézett.

Sok a láthatatlan munka

A Központi Statisztikai Hivatal tavaszi felmérése szerint is Magyarországon minden ember a csecsemőktől a felnőttekig

évente 130 napot tölt fizetetlen munkával.

Évente 11 milliárd óra nem fizetett munkát teljesítenek magyarok. A magyar bruttó hazai termékbe, ha beleszámítana a láthatatlan munka, az 23 százalékkal növelné a magyar GDP-t.