Morgan Stanley: A magyar gazdaság alapmutatói javultak a legjobban a régióban

Vágólapra másolva!
Londoni pénzügyi elemzők szerint bár a piacokat meglepte, hogy a Standard & Poor's hitelminősítő visszaemelte Magyarországot a befektetési ajánlású kategóriába, a lépés azonban már időszerű volt. A Morgan Stanley hétfőn ismertetett helyzetértékelése szerint a magyar gazdaság alapmutatói javultak a legnagyobb mértékben a régión belül 2008 óta.
Vágólapra másolva!

Az S&P a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság osztályzatát a minap az addigi "BB plusz/B" szintről "BBB mínusz/A-3"-ra javította, elsősorban a magyar gazdaság markánsan javuló költségvetési, külső fizetési és növekedési mutatóival indokolta a felminősítést.

A "BBB mínusz" devizaadós-besorolás a befektetési ajánlású minősítési sáv alapszintje.

Meglepő, de időszerű

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a feltörekvő európai térség kilátásairól összeállított, hétfőn ismertetett helyzetértékelésükben a Standard & Poor's döntésére visszatérve közölték: véleményük szerint - bár az S&P lépése a piacon a meglepetés erejével hatott -

valójában a felminősítést már régen végre kellett volna hajtani.

A ház londoni elemzői hangsúlyozták: már hosszú ideje érvelnek amellett, hogy teljes mértékben indokolt lenne Magyarország visszaemelése a befektetési ajánlású hitelminősítési sávba, tekintettel a magyar gazdaságban végbement szerkezeti javulásokra, amelyeket a legjobban a külső és a közadósság-ráta csökkenése, valamint a folyómérleg-egyenleg strukturális jellegű többlete jelez.

A Morgan Stanley elemzői felidézték, hogy a ház számos mérőszámból képzett térségi sérülékenységi mérőszáma (Vulnerability Scoring Indicator, VSI) alapján

a magyar gazdaság alapmutatói javultak a legnagyobb mértékben a régión belül

2008 - a globális pénzügyi elhatalmasodásának éve - óta.

Várhatóan a Moody's is javít

A cég szerint mindezek alapján várható, hogy a Moody's Investors Service a magyar adósbesorolás novemberben esedékes felülvizsgálatán szintén átsorolja e kategóriába a magyar szuverén osztályzatot.

A Moody's november 4-én vizsgálja a magyar államadós-besorolást. Ez a hitelminősítő jelenleg "Ba1" szinten - egy fokozattal a befektetési ajánlású sáv alatt - tartja nyilván Magyarországot, de az osztályzatra tavaly november óta

felminősítést valószínűsítő pozitív kilátás van érvényben.

Újra befektetésre ajánlott

Magyarország azonban az intézményi befektetők szempontjából már most is újból befektetésre ajánlott szuverén adósnak számít. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok zöme általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós besorolását befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem, és a Fitch Ratings - a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül elsőként - már a Standard & Poor's előtt, májusban átsorolta a befektetési ajánlású sávba a magyar államadósságot.