Alig hívtak le pénzt az EU-s pályázatokra

Csepreghy Nándor, Miniszterelnöki Hivatal, Kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár
Csepreghy Nándor, a Miniszterelnöki Hivatal Kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára
Vágólapra másolva!
Óriási lemaradás mutatkozik az uniós pályázati pénzek kifizetésénél: a 2016-ra megszabott 1850 milliárd forint támogatási tervből eddig mindössze 41 milliárd forintot folyósítottak a pályázati nyerteseknek számlák alapján. Előleg címén is csak 368 milliárd forintot fizettek ki a most futó, 12 ezer milliárd forint keretű uniós fejlesztési tervből – tudta meg az Origó az Nemzetgazdasági Minisztériumtól. Erre az évre egyébként 314,8 milliárd forintot kell befizetnünk az EU-nak nemzeti hozzájárulásként.
Vágólapra másolva!

Alaposan bele kell húzni idén az uniós támogatások folyósításába, hogy a minisztériumok teljesíthessék a kormányhatározattal 2016-ra kijelölt 1850 milliárd forintos lehívási tervet.
Augusztus végéig ugyanis

mindössze 488 milliárd forintot fizettek ki a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban rendelkezésre álló 12 ezer milliárd forintból

– tudta meg az Origo a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM).

A hétéves uniós támogatási terv 2014. január elsején kezdődött, az azóta eltelt több mint két és fél év alatt tehát

mindössze a keret négy százalékát sikerült folyósítani, ennek zöme is előleg.


Az idén kifizetendő, kormányhatározatban rögzített támogatási összegből

csupán 2,2 százalékot fizették ki a nyertes pályázóknak benyújtott számlák alapján

szeptember közepéig, míg az előlegek aránya 27-30 százalék körül alakul.

Forrás: Origo

A késés egyik oka a brüsszeli féllel való egyeztetés elhúzódása lehet, de a pályázati elbírálók új rendszere sem készült el teljesen.

Még tavasszal Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára bejelentette, hogy új alapokra helyezik a pályázati elbírálók rendszerének kialakítását, ez azonban még nem zárult le.

Csepreghy Nándor a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára Fotó: Mudra László - Origo

Mint az NGM–től megtudtuk, az új projektértékelői névsor a következőképp alakul: körülbelül ezer fővel kötöttek keretszerződést, és 1850 fő jelentkezését hagyták jóvá.

Az NGM úgy látja, hogy „a szakértői névsor kialakítása jól halad, az értékelést támogató informatikai rendszer működik,

így a keretszerződéssel rendelkező értékelők már megkezdték a korábban beérkezett pályázatok értékelését".

Az egyes pályázatok késését az NGM azzal indokolta, hogy

ám előfordulhat, hogy a gazdasági-politikai-társadalmi változások, valamint a meghirdetés óta eltelt idő alatt felhalmozódott tapasztalatok megkövetelik a módosítást annak érdekében, hogy a konstrukcióknak a legoptimálisabb verziója jusson el a végső kedvezményezettekhez."

A 2014-2020-as programokra

az Európai Bizottság eddig 321 milliárd forint előleget utalt át, ami az éves terv 17 százalékának felel meg.

Idén Magyarország nemzeti hozzájárulásának mértéke az EU költségvetésébe 314,8 milliárd forint, amelyből 213,4 milliárdot már teljesítettünk.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nemrég úgy fogalmazott, hogy

és lesz abban, hogy a magyar gazdaság megőrizze az elmúlt évek növekedési lendületét.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Lázár János még az év elején célként tűzte ki, hogy a kormány kiírja 2017 nyaráig az összes új uniós pályázatot, és 2018 végére, 2019 elejére ki is akarja fizetni az új uniós pályázatokat.

Régebbi lemaradások

Csúszások vannak a 2007-2013-as programok egy jó részénél is, melynek fő oka, hogy több vita is kialakult az Európai Bizottsággal vagy szabálytalanság történt és meg kell állapodni a korrekció (büntetés) mértékében. Az NGM szerint „az összes program zárása jelenleg is folyamatban van" erre várhatóan 1,5-2 éven belül kerül sor. Az Origo kérdésére, miszerint milyen összeget érintenek a lezáratlan vagy vitatott pályázatok a tárcától nem kaptunk választ.

A 2014-20-as terv új pályázatainak nyertesei több esetben is állami tulajdonú vagy hátterű vállalatok vagy intézmények. Az Origo kérdésére, miszerint miért nem közvetlenül a magyar kkv-k kapják a támogatásokat a következő választ kaptuk: „A felsorolt konstrukciók mind kiemelt pályázati felhívások, amelyekről a szakpolitikai felelős dönt. Kormány rendelet értelmében kiemelt projekt: „a szakpolitikai felelős által objektív szakmai szempontrendszer alapján kijelölt, az arra jogosult által jóváhagyott, közfeladat megvalósítására irányuló projekt. A kiemelt projektek célcsoportjai, közvetett kedvezményezettjei ezzel együtt minden esetben különböző vállalkozások, egyes esetekben magánszemélyek. Támogatási kérelem benyújtására a kormányzati szervezetrendszer felépítését figyelembe véve a legoptimálisabb, leghatékonyabb szerveket választották ki, akik a helyi igényeket szem előtt tartva, azok sajátosságait beépítve képesek lebonyolítani a projektet az Operatív Program céljainak figyelembe vételével."