Nagy a többlet a folyó fizetési mérlegben

2016. 08. 18. Budapest Illusztráció MNB Magyar Nemzeti Bank Szabadság tér 9. Épület, Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja
Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja. 2016. 08. 18.
Vágólapra másolva!
Az első fél évben 3,3 milliárd euróra nőtt a folyó fizetési mérleg többlete, a folyó fizetési mérlegnek a tőkemérleg egyenlegével számolt és az ország külső pénzügyi pozíciójának alakulását jelző úgynevezett finanszírozási képesség 3,643 milliárd eurót tett ki - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Vágólapra másolva!

A második negyedévében a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség kiigazítás nélküli értéke 1,844 milliárd euró (577 milliárd forint) volt. A szezonális hatások kiszűrésével a mutató 2,204 milliárd eurót (694 milliárd forintot) tett ki, a negyedéves GDP 8 százalékát. A finanszírozási képesség emelkedésében

a szolgáltatások bevételi többletének növekedése játszott szerepet.

Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A külfölddel szembeni felülről számított nettó finanszírozási képesség összetevői közül az áruforgalom egyenlege a második negyedévben a szezonális hatásoktól megtisztítva 1,474 milliárd euró volt, amely azonos az előző negyedévi szinttel.

A második negyedéves export (21,068 milliárd euró) és import (19,699 milliárd euró) szintje ugyanakkor egyaránt magasabb volt az előző negyedévinél.