A jegybank nem tudja megoldani Európa problémáit

mario draghi EKB
European Central Bank President Mario Draghi attends an exchange of view in front of the European Parliament economic and monetary affairs committee at the European Parliament in Brussels, on September 23, 2015. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand / AFP / EMMANUEL DUNAND
Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Banknak fel kell ismernie, hogy a monetáris politika nem képes megoldani Európa problémáit – véli a UBS elnöke, Axel Weber.
Vágólapra másolva!

A svájci pénzintézet elnökének szavai azért különösen súlyosak, mert Axel Weber maga is az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja volt 2004 és 2011 között. Hangsúlyozta, a monetáris politika csak átmeneti vagy köztes megoldásként lehet hatékony – írja a CNBC. Manapság azonban Európa túlzott mértékben támaszkodik a monetáris eszköztárra, hogy megoldja a kontinens problémáit – tette hozzá Weber.

A probléma egyik gyökere, hogy a jegybankok a laza politikájukkal lehetővé tették a fiskális oldal döntéshozóinak, hogy

lazán kezeljék a strukturális reformok ügyét.

Ezzel szemben – jegyzi meg Weber – ezen reformok elengedhetetlenek ahhoz, hogy erősítsék az európai gazdaságok növekedési lehetőségeit, illetve feltétlenül szükségesek a hosszú távú talpra álláshoz.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Weber csak az egyik szakértő azok közül, akik egyre erősebben hangsúlyozzák a fiskális oldal szerepét és felelősségét a gazdasági élénkítésben. Egyre többször kerül elő ugyanis, hogy

a központi bankok elérték lehetőségeik határait.

A UBS elnöke kiemelte továbbá, hogy a magánszektort is bátorítani kellene annak érdekében, hogy növekedjenek a beruházások az európai infrastruktúrába. Ez ugyanis jelentősen tudná stimulálni a régió növekedését.

Nem a monetáris politika, hanem az infrastruktúra lesz a következő 10 év szlogenje. Ez lesz képes megváltoztatni Európa sorsát – jelentette ki Weber.